Zajímavosti

​V dnešním článku si můžete přečíst něco o zelenině, která nás možná už od dětství straší a ošklíbáme se už při jejím řečenísmiley, ale možná ji po tomto článku jíst začnete... Je to BROKOLICE.

​Čím jsou její zelené růžičky tak „zázračné“?

Zelený hrášek v syrovém stavu považujeme za zeleninu.
Ale sušením se, jak v pohádce, promění na luštěninu a získává jiné vlastnosti...

Pokud máte zahrádku, tak v tomto období určitě máte ředkviček velkou zásobu.

Ale víte, že je to vitamínová bomba a posila těla v boji proti virům? 
A to není vůbec všechno, co je dobré o této nenápadné zelenině vědět...

Otruby jsou obalové části zrna.

Jsou to vlastně jakési odpadní produkty z mlýna, ale jsou doslova plné minerálních látek, bílkovin a hlavně prospěsné vlákniny. Navíc mají nízkou kalorickou hodnotu a pomáhají snižování váhy.

Určitě si všichni vzpomenete na charakteristickou červenofialovou zeleninu, kterou nás krmili už v mateřské školce.  
Ale proč je právě tato zelenina tak zdraví prospěšná? Mimo jiné je červená řepa proslavená jako zásobárna přírodních látek, které brání vzniku rakoviny. Patří také na seznam deseti druhů zeleniny, které jsou nejbohatší na antioxidanty, a tím náš výčet rozhodně nekončí…

Špenát je naše nejcennější listová zelenina.
Navzdory tomu, že není tak výborným zdrojem železa, jak se po dlouhá léta myslelo, obsahuje celou řadu jiných vysoce ceněných látek.

V této v drobné rostlince najdeme mnoho vitaminů a minerálů potřebných pro lidský organizmus a jeho „nakopnutí“ nejen po zimě.
Navíc její vypěstování zvládne opravdu každý.

Slunečnicová semínka jsou nejen velmi chutná, ale jsou přímo „nadupaná“ výživnými látkami.
Obsahují přibližně 50 % tuků, 23 % proteinů a jen 8 % sacharidů. Jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu E a vitamínu B1 a mnoha dalších...

V současnosti jsou dýňová semínka jedna z nejvyužívanějších semínek ve výživě.
A proč?
Mají řadu pozitivních účinků na naše zdraví...

Dnes jsou plody kustovnice čínské (goji, čteno godži) známy jako populární doplněk zdravé výživy.
Jsou to plody rostliny kustovnice čínské, které chutí připomínají něco mezi brusinkou, višní a šípkem. Z nutričního hlediska jsou tyto plody velmi cenným zdrojem živin.

Stránky

Přihlásit se k odběru RSS - Zajímavosti