Klíčky - Absolutní vitaminová bomba

Jsou malé, nenápadné, ale neuvěřitelně výživné. Například takových 30g brokolicových klíčků obsahuje stejné množství antioxidantů jako tři růžičky brokolice. Klíčky si můžeme vypěstovat kdekoli a v kterémkoli ročním období. Dozrají za 3-5 dní a nevyžadují sluneční paprsky ani půdu.

Klíčení je proces, při kterém ze semínka vyroste klíček.

Právě klíčení způsobuje, že semena, luštěniny, obilniny, ořechy, které necháme naklíčit, jsou pro nás snáz stravitelné a velmi výživné. Jejich konzumace má tolik výhod!!

Zlepšují trávení

Obsahují obrovské množství enzymů, a právě ty pomáhají trávicímu systému rozkládat potravu a zlepšovat vstřebávání živin. Nachází se v nich velké množství vlákniny, díky čemuž jsou účinné při zácpě, průjmu, ale také fungují i jako skvělá prevence rakoviny tlustého střeva.

Nastartují metabolismus 

Díky již zmíněným enzymům a vysokému množství bílkovin dokážou klíčky posílit metabolickou aktivitu a zlepšit i celkové fungování organismuNutriční hodnotou se nabíc blíží masu!

Prevence proti anémii

Klíčky jsou bohatým zdrojem železa. Pomáhají tělu udržovat vhodný počet červených krvinek, zlepšují cirkulaci krve a zvyšují okysličování orgánů a buněk.

Pomáhají při hubnutí 

Klíčky jsou velmi výživné a nízkokalorické. Díky vláknině dokáží dobře zasytit.

Nakopnou imunitní systém 

Mají vysoký obsah vitaminů C, E a B komplexu. Např. obsah vitaminu A se může klíčením až zdesetinásobit. Tento vitamin má spoustu antioxidačních vlastností, které přiispívají k síle imunitního systému a ke zdraví očí

Jaké semínka použít ke klíčení? 

Můžeme nechat naklíčit veškerá neloupaná potravinářská semena (luštěniny, obiloviny, olejniny). Velmi chutné jsou např. klíčky munga, řeřichy, ředkvičky, vojtěšky (alfalfa) či rukoly.
Pozor ale na fazole, obsahují jedovatou látku, která se ničí varem, proto se konzumují převařené!

Jak na klíčení semen? 

Semena je nutné nejprve namočit. Doba namáčení se liší podle jednotlivých druhů semen. K nakličování můžeme použít speciální nádobky na klíčení nebo například talířek s navlhčenou vatou a větší sítko. Před konzumací je potřeba klíčky dobře propláchnout. Nejvýživnější jsou ale syrové!!

 

 

Datum: 
Neděle, 24 Únor, 2019

Autor článku

Myšox