Dýňová semínka – elixír výživných látek

V současnosti jsou dýňová semínka jedna z nejvyužívanějších semínek ve výživě.
A proč?
Mají řadu pozitivních účinků na naše zdraví...

Vám určitě známá zelená dýňová semínka mají specifickou, oříškově nasládlou chuť a používají se často samotná jako pochutina nebo se jimi doplňují pokrmy jako například polévky.

Proč je jíst? Účinky a obsahové látky

V dýňových semíncích najdeme velmi hodnotné tuky, esenciální mastné kyseliny skupin omega 3 i omega 6, celou škálu aminokyselin a asi čtvrtinu obsahu tvoří proteiny.

  • Semena jsou jedním z nejbohatších zdrojů aminokyseliny tryptofan, jejíž zastoupení ve výživě většiny lidí je dost nízké, protože tato aminokyselina je obzvlášť citlivá na tepelné zpracování. Tryptofan je prekurzorem přenašeče nervových vzruchů serotoninu, který zlepšuje spánek a předchází depresím.
  • Jsou velmi významnými zdroje zinku, který má pozitivní vliv na náš imunitní systém. Dále obsahují i velké množství dalších minerálů jako je fosfor, hořčík, mangan, železo a měď.
  • Obsažené fytosteroly dokážou snížit hladinu cholesterolu i negativní účinky xenoestrogenů (umělých hormonů).
  • Tato semínka jsou i dobrým zdrojem vitamínu E a vitamínů skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantothenová, vitamin B-6 (pyridoxin) a foláty.
  • Obsahují kvalitní bílkovinu. 100 g semen poskytuje 30 g bílkovin.
  • Patří mezi přírodní léky proti různým parazitům a tasemnicím, protože znesnadňují jejich uchycení.
  • Jsou dobré pro zdraví prostaty. Zmírňují obtížné močení při zvětšené prostatě a mají schopnost brzdit testosteronem podmíněný růst prostaty.
  • Působí pozitivně na kvalitu vlasů a nehtů.

Kde je koupit?

Nazelenalá dýňová semínka už seženete v každém obchodě, kde mají koutek se "zdravou" výživou. Nejčastěji můžete koupit loupaná semínka, která mají zelenou barvu a dají se sehnat i v BIO kvalitě nebo pak pražená a solená semínka jako pochutina, které nedoporučuji, lepší je si je upražit doma.

Jak je použít?

Nejlepší je si semínka si krátce opražit na suché pánvi, tím vynikne jejich chuť a budou více křupavá. Navíc tak získáte zdravější mlsání, než třeba chipsy (pozor ale na množství).

Tato semínka jsou výborná v ranních kaších a müsli, s jogurtem, do moučníků nebo domácího pečiva. Můžete jimi ozvláštnit i pomazánky a saláty.

Dýňový olej je vhodný k použití ve studené kuchyni do salátů nebo polévek.

Autor článku

Brokešová Pavla...
Obrázek uživatele Brokešová Pavla výživový poradce