Červená řepa – červený pomocník nejen onkologů

Jaké významné látky jsou v řepě obsažené?

Betacyanin
Tento pigment je odpovědný za právě tak typickou červenofialovou barvu řepy. Právě tato látka je ceněna především pro své protinádorové a nádory tlumící účinky. Je to také silný velmi dobře vstřebatelný antioxidant. Díky něco šťáva z řepy výrobně posílí Vaši imunitu.

Betain
Podporuje činnost jater a působí antiskleroticky, snižuje krevní tlak a zvyšuje pevnost kapilár.

Vláknina
Díky velkému množství vlákniny červená řepa reguluje výskyt zácpy a průjmů. Obsažená rozpustná vláknina také zpomaluje vyprazdňování žaludku, a tím zvyšuje využití živin z potravy.

Kyselina listová
- pozitivně ovlivňuje činnost srdce a kardiovaskulární systém. Nejvíce ji nalezneme v syrové červené řepě. Tepelnou úpravou se jí až polovina ztrácí.
Nejvíce její vysoký obsah ocení maminky na začátku těhotenství.

Draslík
Díky velkému obsahu draslíku má význam při tvorbě vazivových tkání a kostí a pružnosti cévních stěn. 

Křemík
Křemík ovlivňuje pevnost vazivových tkání a jejich obnovu, udržuje mladý vzhled pokožky, pružnost cév a kvalitu vlasů i nehtů. Podporuje také regeneraci organizmu.

Červená řepa má také nejvyšší obsah železa a mědi ze všech známých druhů zelenin.

Léčivé účinky červené řepy

  • Podporuje nervový systém a vyživuje nervy. 
  • Díky obsahu železa podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev. Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem.
  • Podporuje látkovou výměnu.
  • Zesiluje stěny cév.
  • Obsažené látky posilují kosti a vaziva.
  • Zvětšuje množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje využití bílkovin.
  • Vylučuje škodlivé látky (cholesterol, olovo a radioaktivní látky) z těla
  • Podporuje vylučování vody a kyselin z těla.
  • Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.
  • Je výborným prostředkem nejen proti rakovině, ale i proti chřipce a horečnatým onemocněním.
  • Má pozitivní vliv na zrakovou ostrost.

A nakonec – pomáhá pro zlepšení nálady smiley.

Opatrně by ji měli konzumovat diabetici a nemocní s močovými kameny kvůli většímu obsahu cukru a obsahu kyseliny šťavelové.

Jak ji upravit

Určitě si hned vzpomenete na typickou nakládanou řepu, ale lze s ní vykouzlit i jiná jídla.
Můžeme ji i tepelně upravit, například vařit ve vodě i v páře, dokonce péct v alobalu. Anebo ji můžeme zpracovávat čerstvou do salátů nebo pomazánek. Do salátů lze využít i listy.

Kuchyňské zpracování řepy má své zásady, například tu, že před vařením se bulva řepy neloupe, to proto, že by ztratila barvu, dokonce i chuť.

Abychom nezapomněli je i typickou zeleninou do polévek...Kdo by si nevzpomněl na silnou typicky ukrajinskou zeleninovou polévku boršč.

Tak hurá do vaření s řepou.

Datum: 
Středa, 6 Květen, 2015

Autor článku

Brokešová Pavla...
Obrázek uživatele Brokešová Pavla výživový poradce