Jaké významné látky jsou v řepě obsažené?
Betacyanin
Tento pigment je odpovědný za právě tak typickou červenofialovou barvu řepy. Právě tato látka je ceněna především pro své protinádorové a nádory tlumící účinky. Je to také silný velmi dobře vstřebatelný antioxidant. Díky něco šťáva z řepy výrobně posílí Vaši imunitu.
Betain
Podporuje činnost jater a působí antiskleroticky, snižuje krevní tlak a zvyšuje pevnost kapilár.
Vláknina
Díky velkému množství vlákniny červená řepa reguluje výskyt zácpy a průjmů. Obsažená rozpustná vláknina také zpomaluje vyprazdňování žaludku, a tím zvyšuje využití živin z potravy.
Kyselina listová
- pozitivně ovlivňuje činnost srdce a kardiovaskulární systém. Nejvíce ji nalezneme v syrové červené řepě. Tepelnou úpravou se jí až polovina ztrácí.
Nejvíce její vysoký obsah ocení maminky na začátku těhotenství.
Draslík
Díky velkému obsahu draslíku má význam při tvorbě vazivových tkání a kostí a pružnosti cévních stěn.
Křemík
Křemík ovlivňuje pevnost vazivových tkání a jejich obnovu, udržuje mladý vzhled pokožky, pružnost cév a kvalitu vlasů i nehtů. Podporuje také regeneraci organizmu.
Červená řepa má také nejvyšší obsah železa a mědi ze všech známých druhů zelenin.
Léčivé účinky červené řepy
- Podporuje nervový systém a vyživuje nervy.
- Díky obsahu železa podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev. Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem.
- Podporuje látkovou výměnu.
- Zesiluje stěny cév.
- Obsažené látky posilují kosti a vaziva.
- Zvětšuje množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje využití bílkovin.
- Vylučuje škodlivé látky (cholesterol, olovo a radioaktivní látky) z těla
- Podporuje vylučování vody a kyselin z těla.
- Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.
- Je výborným prostředkem nejen proti rakovině, ale i proti chřipce a horečnatým onemocněním.
- Má pozitivní vliv na zrakovou ostrost.
A nakonec – pomáhá pro zlepšení nálady .
Opatrně by ji měli konzumovat diabetici a nemocní s močovými kameny kvůli většímu obsahu cukru a obsahu kyseliny šťavelové.
Jak ji upravit
Určitě si hned vzpomenete na typickou nakládanou řepu, ale lze s ní vykouzlit i jiná jídla.
Můžeme ji i tepelně upravit, například vařit ve vodě i v páře, dokonce péct v alobalu. Anebo ji můžeme zpracovávat čerstvou do salátů nebo pomazánek. Do salátů lze využít i listy.
Kuchyňské zpracování řepy má své zásady, například tu, že před vařením se bulva řepy neloupe, to proto, že by ztratila barvu, dokonce i chuť.
Abychom nezapomněli je i typickou zeleninou do polévek...Kdo by si nevzpomněl na silnou typicky ukrajinskou zeleninovou polévku boršč.
Tak hurá do vaření s řepou.