Slunečnicová semínka pro naše zdraví

Slunečnicová semínka jsou nejen velmi chutná, ale jsou přímo „nadupaná“ výživnými látkami.

Obsahují přibližně 50 % tuků, 23 % proteinů (podobně jako maso) a jen 8 % sacharidů. Jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu E (více ho mají jen mandle) a vitamínu B1 (více je jen v pivovarských kvasnicích).

Tato semínka patří k nejvýznamnějším koncentrovaným rostlinným potravinám, které poskytují hlavně tuky, minerály a vitamín B1 a E. Přestože mají vysokou nutriční hodnotu, jsou lehce stravitelná, pokud se dobře rozžvýkají. Pravidelná konzumace slunečnicových semínek (samozřejmě nesolených) se doporučuje při řadě zdravotních problémů.

- Obsažený vitamín E a minerál selen řadíme mezi antioxidanty. Ty neutralizují volné radikály, čímž zpomalují proces stárnutí a zabraňují degeneraci cév. Vitamín E upravuje i přilnavost krevních destiček, což snižuje riziko tvorby krevních sraženin a rozvoje infarktu.

- Konzumace semínek zklidňuje nervy, snižuje krevní tlak, působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám, příznivě působí na pokožku, sliznice a nervový systém. Na tom se podílí mimo jiné vitamín B1.

- Obsažený vitamín B6 je také potřebný pro metabolické procesy zmírňující riziko deprese. V běžné potravě nemusí být vždy v dostatečném množství.

- Čtvrtina hrníčku slunečnicových semen se rovná třiceti procentům doporučené denní dávky selenu ve formě, která se v porovnání s běžným potravinovým doplňkem daleko lépe vstřebává v lidském těle.

- Dále tato semínka obsahují velké množství hořčíku, který vyvažuje hladinu vápníku v těle a napomáhá tak k regulaci nervové činnosti.

- Dalším obsaženým minerálem je draslík, který hraje naprosto zásadní roli v lidském organismu, neboť vyvažuje účinky sodíku.

- Aminokyselina tryptofan ve slunečnicovém semínku podporuje produkci serotoninu v těle, a tím také zlepšuje naši náladu.

- V semínkách jsou omega-6 polynenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a tím brání rozvoji arteriosklerózy.

Jak je zařadit do svého jídelníčku

Je velice snadné přidat slunečnicová semínka téměr do jakéhokoliv jídla. Můžete je přidat například už při snídani - do kaší nebo jogurtu.
Zajímavou křupavost dodají pomazánkám nebo salátům. Můžete je přidat do jídel připravovaných rychlým osmahnutím nebo těstovin. Mohou být vhodnou součástí různých směsí sušeného ovoce a oříšků.

Pro lepší stravitelnost je můžete nechat odležet ve vodě, případně nechat vyklíčit. Naklíčením či odstáním ve vodě se také uvolní kompletní chuť semínek.

Pražená slunečnicová semínka jsou velmi chutná, ale pokud se praží dlouho, sníží se jejich nutriční hodnota.

 

Datum: 
Středa, 8 Duben, 2015

Autor článku

Brokešová Pavla...
Obrázek uživatele Brokešová Pavla výživový poradce