Recepty

Zázvor (zázvor lékařský) pochází z východní Asie, odkud jej dovezli kupci na pobřerží Středozemního moře. Obsahuje látky gingerol a kapsaicin, díky nimž má tak ostrou a pálivou chuť. Zázvor je vyjímečně léčivý. Obsahuje vitaminy B9 (kyselina listová), C a E. Najdeme v něm i draslík, vápník, fosfor, selen, hořčík, éterické oleje a antibiotické látky.

Zelenina jako lék - mrkev obecná

To, že je mrkev dobrá na oči, slýcháváme od dětství. Vděčíme tomu vitamínu A, který je obsažen právě v mrkvi a jeho nedostatek vede až k šerosleposti. 

Pravidelná konzumace mrkve podporuje snížení hladiny cholesterolu v krvi. Mrkev podporuje pamět, je dobrá při chřipce a nachlazení, dá se využít i jako afrodiziakum a je vhodná i pro diabetiky.

"Sibiřský zázrak" nebo "citroník severu" tak byl v Rusku nazýván rakytník řešetlákový. Jeho latinský název (Hippophae rhamnoides) v překladu znamená „třpytící se kůň“. Jméno dostal poté, co si chovatelé všimli, že zvířata, která se pásla v oblastech, kde tento keř rostl, mají krásně hladkou a lesklou srst.

Trnitý dvoudomý keř. Listy čárkovitě kopinaté, na spodní straně ochlupené až měděně červeně lesklé. Nenápadné čtyřčetné květy v krátkých hroznech se rozvíjejí před vyrašením listů. Plod je žlutá až oranžově červená, 7-8 mm velká bobule.

Hledáte další nápady, jak uvařit večeři a ušpinit při tom minimum nádobí
nestrávit hodiny u plotny
Ideální řešení - Večeře z jednoho hrnce. 
Vybrali jsme pro Vás pár jednoduchých zdravých receptů, které budou za chvilku hotové...

Polévky do zdravého stravování rozhodně patří.
Pokud je umíte správně zařadit do jídelníčku, mohou být bez výčitek jeho pravidelnou součástí. A mohou být klidně i hlavním chodem.

Přihlásit se k odběru RSS - Recepty