Úžasný mrkvový sirup proti kašli a tvorbě hlenů

Zelenina jako lék - mrkev obecná

To, že je mrkev dobrá na oči, slýcháváme od dětství. Vděčíme tomu vitamínu A, který je obsažen právě v mrkvi a jeho nedostatek vede až k šerosleposti. 

Pravidelná konzumace mrkve podporuje snížení hladiny cholesterolu v krvi. Mrkev podporuje pamět, je dobrá při chřipce a nachlazení, dá se využít i jako afrodiziakum a je vhodná i pro diabetiky.

Mrkev obsahuje velké množství karotenoidů - nejznámějším je beta – karoten, který je zodpovědný za barvu kořene. Řadíme ho mezi antioxidanty, jejichž užívání má příznivé účinky na  lidské zdraví, neboť snižuje pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob. Nedostatkem beta - karotenu se zvyšuje riziko rakoviny a klesá celková obranyschopnost organismu. Pomáhá v boji se stresem a se znečištěným prostředím. 

Mrkev dále obsahuje vitamíny B, C, D, E, K, Lecitin, Vlakninu, Sodík, Vápník, Hořčík, Jód, Draslík, Fosfor, Železo, Měď, Zinek, Mangan a Selen.

Málo kdo ale ví, že si z mrkve můžeme vyrobit výborný domácí sirup proti kašli.

Na výrobu mrkvového sirupu potřebujete:

500 g mrkve, 3-4 polévkové lžíce medu a čistou vodu.                                                                                           

Mrkev omyjte, oloupejte a nakrájejete na kousky.

Poté vložte do vody a vařte do změknutí. 

Uvařenou mrkev sceďte, ale vodu, v níž jste mrkev vařili, nevylévejte. 

Mrkev rozmixujte na kaši, do vychladlé vody přidejte med a míchejte do rozpuštění. 

Nakonec do vody vložte rozmixovanou mrev a opět vše promíchejte. 

Sirup skladujte v chladničce a užívejte 3-4 polévkové lžíce denně. Kašel by měl ustoupit během 2-3 dnů. 

Sirup uvolňuje hleny z průdušek i plic a odstraňuje nepříjemný kašel. Mrkev navíc pomáhá zvyšovat imunitu a kondici srdečního a cévního systému, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čistí pokožku od akné, kostem dodává vápník, zlepšuje trávení a detoxikuje. 

Datum: 
Čtvrtek, 30 Listopad, 2017

Autor článku

Myšox