Zelenina jako lék - mrkev obecná
To, že je mrkev dobrá na oči, slýcháváme od dětství. Vděčíme tomu vitamínu A, který je obsažen právě v mrkvi a jeho nedostatek vede až k šerosleposti.
Pravidelná konzumace mrkve podporuje snížení hladiny cholesterolu v krvi. Mrkev podporuje pamět, je dobrá při chřipce a nachlazení, dá se využít i jako afrodiziakum a je vhodná i pro diabetiky.
Mrkev dále obsahuje vitamíny B, C, D, E, K, Lecitin, Vlakninu, Sodík, Vápník, Hořčík, Jód, Draslík, Fosfor, Železo, Měď, Zinek, Mangan a Selen.
Málo kdo ale ví, že si z mrkve můžeme vyrobit výborný domácí sirup proti kašli.
Na výrobu mrkvového sirupu potřebujete:
500 g mrkve, 3-4 polévkové lžíce medu a čistou vodu.
Mrkev omyjte, oloupejte a nakrájejete na kousky.
Poté vložte do vody a vařte do změknutí.
Uvařenou mrkev sceďte, ale vodu, v níž jste mrkev vařili, nevylévejte.
Mrkev rozmixujte na kaši, do vychladlé vody přidejte med a míchejte do rozpuštění.
Nakonec do vody vložte rozmixovanou mrev a opět vše promíchejte.
Sirup skladujte v chladničce a užívejte 3-4 polévkové lžíce denně. Kašel by měl ustoupit během 2-3 dnů.
Sirup uvolňuje hleny z průdušek i plic a odstraňuje nepříjemný kašel. Mrkev navíc pomáhá zvyšovat imunitu a kondici srdečního a cévního systému, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čistí pokožku od akné, kostem dodává vápník, zlepšuje trávení a detoxikuje.