Po hektickém dnu přijdou vhod jednoduché recepty, které jsou hnedle hotové.
Navíc vybíráme ty zdravé.
Tak zde je pár z nich...
Za chvilku vyroste první hrášek, tak toho pojďme využít
Hráškové rizoto s mátou
Co budete potřebovat pro 4 jedlíky:
1 hrst mátových lístků
1 lžička soli
1 lžíce olivového oleje
50 g másla
1 cibule nasekaná nadrobno
2 prolisované stroužky česneku
50 ml suchého bílého vína
200 g rýže (nejlépe druh arborio)
1 litr horkého kuřecího vývaru
20 g nastrouhaného parmazánu
50 g mraženého nebo čerstvého hrášku
100 g mladých spařených hráškových lusků
sůl, pepř, zakysaná smetana
A jak na to?
1. Z máty a soli utřete v hmoždíři "mátovou pastu". Poté vmíchejte olej a na chvilku odložte.
2. Asi třetinu másla nechte rozehřát ve středně velkém hrnci. Přidejte cibuli a česnek. Společně je opékejte asi 5 minut. Pak vlijte víno a vařte 2 minuty.
3. A teď je čas pro rýži... Vsypte ji a za stálého míchání opékejte 2 minuty.
4. Vmíchejte 250 ml vývaru, vařte než rýže absorbuje všechnu tekutinu a doplňte dalším dílem vývaru.
5. Celkem se rýže vaří přibližně 25 minut.
6. Už jsme skoro u konce. Teď vmíchejte parmezán, mátovou pastu, lusky a hrášek. Dochuťte solí a pepřem a máte HOTOVO.
Tip: Můžete doplnit zakysanou smetanou. (Ať to lépe klouže do krku .)
Jak zpracovat cuketu v její sezóně?
Cuketová frittata
Co budete potřebovat pro 4 jedlíky:
6 vajec
100 ml smetany na vaření + 100 ml mléka
2 hrsti strouhaného parmazánu + další s posypání
20 g másla
2 lžičky řepkového oleje
100 g debrecínské pečeně
sůl, pepř
A jak na to?
1. V míse vytvořte z vajec, smetany, mléka, parmazánu, soli a pepře vaječnou směs.
2. Na malém plameni rozpalte pánev o průměru 22 cm. Přidejte do ní máslo a olej a obojí nechte rozpustit.
3. Pak přidejte vaječnou směs a nechte 5 minut opékat, aby okraje začaly zlátnout.
4. Vršek posypte strouhanými cuketami a kousky debrecínské pečeně.
5. Pak vložte do trouby a pečte do zezlátnutí.
6. Podávejte nakrájené na trojúhelníčky, posypané parmazánem.
Mladý špenát se hlásí o slovo
Špenátovo-rýžový koláč
Co budete potřebovat pro 4 jedlíky:
350 g uvařené rýže
5 vajec
sůl, pepř
řepkový olej
1 cibule
1 stroužek česneku
1 sáček listového špenátu
400 g polotučného tvarohu
80 g strouhaného parmazánu
kopr, máta nebo jiné bylinky
A jak na to?
1. Troubu předehřejte na 180 °C.
2. Rýži smícháme s 1 vejcem, solí a pepřem.
3. Směs rozprostřeme do vymazané formy o průměru 23 cm (na dno i boky). Pečte 10 minut.
4. Mezitím na kapce oleje opečte nasekanou cibuli a česnek, přidejte špenát a ten nechte zavadnout. Tvaroh smíchejte s parmazánem, nasekanými bylinkami a 2 vejci, pak obě směsi spojte a osolte.
5. Přeneste na rýžový základ a pečte ještě 30 minut.
Přejeme dobrou chuť...