Večeře z jednoho hrnce - fajn pomocník pro hektický den

Po hektickém dnu přijdou vhod jednoduché recepty, které jsou hnedle hotové.
Navíc vybíráme ty zdravé.
Tak zde je pár z nich...

Za chvilku vyroste první hrášek, tak toho pojďme využít
Hráškové rizoto s mátou

Co budete potřebovat pro 4 jedlíky:

1 hrst mátových lístků                                                             
1 lžička soli                                                                   
1 lžíce olivového oleje                                 
50 g másla                                                
1 cibule nasekaná nadrobno                          
2 prolisované stroužky česneku                     
50 ml suchého bílého vína  
200 g rýže (nejlépe druh arborio)  
1 litr horkého kuřecího vývaru 
20 g nastrouhaného parmazánu
50 g mraženého nebo čerstvého hrášku
100 g mladých spařených hráškových lusků

sůl, pepř, zakysaná smetana

A jak na to?

1. Z máty a soli utřete v hmoždíři "mátovou pastu". Poté vmíchejte olej a na chvilku odložte.

2. Asi třetinu másla nechte rozehřát ve středně velkém hrnci. Přidejte cibuli a česnek. Společně je opékejte asi 5 minut. Pak vlijte víno a vařte 2 minuty. 

3. A teď je čas pro rýži... Vsypte ji a za stálého míchání opékejte 2 minuty.

4. Vmíchejte 250 ml vývaru, vařte než rýže absorbuje všechnu tekutinu a doplňte dalším dílem vývaru.

5. Celkem se rýže vaří přibližně 25 minut.

6. Už jsme skoro u koncewink. Teď vmíchejte parmezán, mátovou pastu, lusky a hrášek. Dochuťte solí a pepřem a máte HOTOVO. 

Tip: Můžete doplnit zakysanou smetanou. (Ať to lépe klouže do krku smiley.) 

Jak zpracovat cuketu v její sezóně? 
Cuketová frittata

Co budete potřebovat pro 4 jedlíky:

6 vajec                                                                                                 
100 ml smetany na vaření + 100 ml mléka                   
2 hrsti strouhaného parmazánu + další s posypání       
20 g másla     
2 lžičky řepkového oleje
100 g debrecínské pečeně
sůl, pepř

A jak na to?

1. V míse vytvořte z vajec, smetany, mléka, parmazánu, soli a pepře vaječnou směs.

2. Na malém plameni rozpalte pánev o průměru 22 cm. Přidejte do ní máslo a olej a obojí nechte rozpustit.

3. Pak přidejte vaječnou směs a nechte 5 minut opékat, aby okraje začaly zlátnout.

4. Vršek posypte strouhanými cuketami a kousky debrecínské pečeně.

5. Pak vložte do trouby a pečte do zezlátnutí.

6. Podávejte nakrájené na trojúhelníčky, posypané parmazánem.

Mladý špenát se hlásí o slovo
Špenátovo-rýžový koláč

Co budete potřebovat pro 4 jedlíky:

350 g uvařené rýže                                                               
5 vajec                                                                     
sůl, pepř                              
řepkový olej                          
1 cibule      
1 stroužek česneku  
1 sáček listového špenátu
400 g polotučného tvarohu
80 g strouhaného parmazánu
kopr, máta nebo jiné bylinky

A jak na to?

1. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Rýži smícháme s 1 vejcem, solí a pepřem.

3. Směs rozprostřeme do vymazané formy o průměru 23 cm (na dno i boky). Pečte 10 minut.

4. Mezitím na kapce oleje opečte nasekanou cibuli a česnek, přidejte špenát a ten nechte zavadnout. Tvaroh smíchejte s parmazánem, nasekanými bylinkami a 2 vejci, pak obě směsi spojte a osolte.

5. Přeneste na rýžový základ a pečte ještě 30 minut.

Přejeme dobrou chuť...

 

Štítky: 
Datum: 
Středa, 27 Květen, 2015

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.