Vánoční jídlo trošku zdravěji

Už jsme se seznámili s pár pravidly, jak připravit vánoční cukroví zdravěji, dnes pár dní před Štědrým dnem, jsou tu rady, jak mít i vánoční jídlo trošku zdravější.

Je zbytečné ze svého jídelníčku zcela vypouštět typické vánoční pokrmy. Co by to pak bylo za Vánoce! Důležité ale je, v jakém množství a jak často tato jídla konzumujeme. Vánoce, ať chceme nebo ne, jsou svátky, při kterých se nemá cenu řídit přísnými dietami (pokud ovšem nemáme vážné zdravotní potíže). Zároveň to ale není příležitost k tomu, aby člověk jedl od rána do večera. Nemusíme se však některých oblíbených potravin zcela vzdávat. Energeticky bohaté složky můžeme omezit nebo nahradit vhodnějšími, kaloricky příznivějšími.

Často je pocit hladu zaháněn uždibováním a nakonec je náš energetický příjem vyšší, než kdybychom si dopřáli  menší oběd, na to si dávejte pozor a raději si vše dejte najednou na talířek, tak máte představu o tom, co jste snědli.

Vánoce nejsou pouze o jídle, a už vůbec nemusí být o jídle nezdravém. Přinášíme Vám tipy, jak vánoční menu odlehčit:

Potraviny nakupujte střídmě
Před nákupem si připravte seznam, kterého se budete držet. Nekupujte zbytečné pochutiny, místo nich vložte do košíku raději ovoce a zeleninu. Nakupujte jídlo v přijatelném množství, tzn. v takovém, které rodina dokáže bez problémů sníst.

Stůl ať je střídmý, ale barevný a bohatý
Když na stůl vyložíte jablka a ořechy, zeleninové jednohubky místo tučných chlebíčků, na nic nezdravého už nezbyde místo.

Zelenina denně
Veškeré hodování, které ke svátkům patří, doplňujte příjmem zeleniny. Zelenina vám zlepší a odlehčí trávení i dodá hromady potřebných živin.

Místo cukroví oříšky
Na vánočním stole by neměly chybět ořechy. Nejenže napomáhají snižovat koncentraci „špatného" cholesterolu, ale jsou také důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na srdečně-cévní soustavu. Ořechy také obsahují i přírodní formu vitaminu E, který má antioxidační účinky.

Jde to bez majonézy?
Oblíbená vánoční pochoutka, bramborový salát s majonézou, je pro náš žaludek velkou zátěží. Pokud si ale bez této speciality nedovedete svátky představit, zkuste malou obměnu. Místo majonézy použijte bílý jogurt nebo ho k majonéze přidejte a tím ho aspoň trošku odlehčete.
Chutnou zálivku na bramborový salát si můžete také připravit z vinného octa, olivového oleje, soli, pepře a podle chuti i z hořčice a špetky cukru.
Pokud ze salátu navíc vynecháte vejce či uzeninu, nejenže snížíte energetickou hodnotu, ale chráníte se také před vyšším příjmem cholesterolu.

Ryba nemusí být smažená
A co smažený kapr? Samozřejmě první, co napadne snad každého, je zkusit kapra neobalovaného – grilovaného nebo zapečeného v troubě. Se správnými bylinkami, troškou olivového oleje, kouskem másla a citronem, dokážeme připravit výtečný pokrm. Pokud si ho ale neodpustíme, proč nezkusit třeba strouhanku z celozrnného pečiva? Dále bychom měli ke smažení použít kvalitní tuk a obalený filet vkládat vždy do rozpáleného oleje (jinak strouhanka nasákne příliš oleje), a poté tuk ubrouskem odsát. Energetickou hodnotu pokrmu můžeme snížit i tím, že obal, ve kterém se udržuje většina tuků, prostě jíst nebudeme.


Nile Perch“ od „Rosemary Mullally“ licencovaná pod CC BY2.0.

Vánoční polévka
Rybí polévky se není třeba bát. Je příjemným připomenutím sváteční atmosféry. I při přípravě rybí polévky, ale můžeme zvolit méně kalorickou a méně cholesterolovou variantu. Energii snížíme přidáním pouze malého množství tuku a také způsobem zahuštění, kdy místo klasické jíšky použijeme strouhanou zeleninu nebo strouhané brambory.Polévku lze zahustit i nasucho opraženou moukou nebo rozmixovanou zeleninou.


"Fish soap" od "www.greek-islands.us" licencováno pod CCBY2.0.

Více se hýbejte
Místo televize vytáhněte své blízké na vánoční procházky.
 
Malé hříchy jsou povoleny
Když se budete stresovat tím, že nesmíte ani jeden perníček, stejně si ho dáte nebo najednou propadnete pocitu, že už je to jedno a sníte půlku vánočky. Nebojte, na kilech se malý hřích neprojeví.
 
Jídlo si vychutnejte
Tahle rada platí víc než kdykoliv jindy. Vánoční tabule bývají přeplněné a tady je třeba být opatrní, abyste se nepřejedli. Jezte pomalu, jídlo si vychutnávejte, zabráníte tím automatickému chování, kdy si přidáte, aniž byste ještě měli hlad.
 
Nestresujte se
Snědli jste toho víc, než jste si povolili. Nemá smysl se tím trápit a strachovat se o pracně shozená kila. Když dodržujete správný režim měsíc nebo ještě déle, jeden dva dny přejídání Vaše úsilí nezmaří. je důležité se pak ale k režimu vrátit.

 

Pokud netrpíte žádným omezujícím onemocněním nebo dietou, můžete k bohatému vánočnímu stolu zasednout bez obav a dokonce si dopřát více jídla než obyčejně. S největší pravděpodobností se Vám nic nestane, hlavně pokud si další den uděláte menší půst nebo půjdete na procházku. Když však protáhnete hodování na celé svátky, pravděpodobnost, že si způsobíte zažívací potíže, se silně zvyšuje.

Záleží jen na Vaší fantazii, jaké dobrůtky pro své blízké připravíte, a zda budou odpovídat zdravé výživě.

Přeji Vám krásné Vánoce, plné radosti a dobrého zdravého jídlawink.

 

 

Autor článku

Brokešová Pavla...
Obrázek uživatele Brokešová Pavla výživový poradce