Kávoviny - náhražky kávy

Kávoviny jsou náhražky kávy, avšak obvykle bez obsahu kofeinu. Běžnými náhražkami kávy jsou nápoje z praženého obilí.

Některé z mnoha používaných plodů jsou mandle, žalud, sladový ječmen, čekankový kořen, kukuřice, pampeliškový kořen, fík, hrách, žito nebo pšeničné otruby.

Slovo náhražka v nás snadno může vyvolat ne moc pozitivní pocit. Možná i Vám zní jako slabá náplast za něco, nač jste byli zvyklí a měli jste rádi. Ale je to varianta jak nahradit kávu, která obsahuje kofein, který ovlivňuje Vás, u kojících a těhotných maminek a jejich dítě.
Náhražky neobsahují kofein, který je hlavní příčinou možných zdravotních komplikací. Kávoviny  ale mají dost podstatně nedostatkywink. Rozhodně nemají schopnost povzbudit. Nejsou vhodné pro celiaky, protože obsahují většinou druhy obilí, které jsou zdroji lepku. Navíc je třeba si u kávovin dát pozor na velké množství škrobů a sacharidů, kvůli nim mají zhruba trojnásobnou energetickou hodnotu oproti instantní kávě.

Jaké druhy můžeme v obchodě najít

Obilné kávy se dají koupit v obchodech buď jako klasická melta, sypaná nebo v nálevových sáčcích či instantní.

Náhražka kávy známá z reklam - Caro
Je to rozpustná kávovinová pražená směs, která je vyrobená ze směsi ječmene, sladu z ječmene, čekanky a žita.

Špaldová káva
Špaldová káva je kávovina vyrobená z pražené pšenice špaldy. Tato obilnina obsahuje velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů (B1, B2, hořčík, vápník, fosfor, zinek a další) a díky vysokému obsahu vlákniny podporuje i trávení. Pitím špaldové kávy nezatěžujete své zdraví.

Cikorka
Cikorka se vyrábí pražením kořene čekanky. Také ona je pro svůj vysoký obsah výživných látek zdravou náhražkou kávy. Cenný je zejména obsah inulinu, který podporuje trávení, pomáhá při zácpě, nechutenství, při léčbě zánětů močových cest a ledvinových a žlučových kamenů. Posiluje střeva a chrání je před záněty.

Melta
Melta se vyrábí ze směsi kořene čekanky, cukrové řepy, žita a ječmene.

Žaludovka

Alternativou k pravým i obilným kávám je kávová náhražka vyráběná z žaludů. Tato náhražka kávy prý pomáhá přo střevních problémech.

Ajurvédské kávy

Tato "káva" je složena 94% z pražené čekanky a 6% bylin: buď s bylinkou brahmi nebo ašvagandhou.

Podle literárních zdrojů ajurvédské kávy stimulují nejen trávicí trakt, ale jsou účinné i proti stresu a napětí. Dobře působí na zvýšení výkonnosti a i když neobsahují kofein.

Závěr

Jak jste si všimli, v náhražkách kávy nenajdete žádná éčka, jsou z čistě přírodních zdrojů.
Záleží tedy spíš na Vaší chuti, kterému z nápojů dáte přednost nebo jestli se "nebudete ochuzovat o typickou chuť kávy".

Komentáře

Ja urcite mohu doporucit Caro. Na trhu jsou de facto 3 verze, dve jsou opravdu zcela bez kofeinu. Klasicke Caro + mleko je supr kombinace a hodi se dobre na zacatek dne, treba ke snidani :) 

Autor článku

Brokešová Pavla...
Obrázek uživatele Brokešová Pavla výživový poradce