Jak posílit imunitu jídlem? Jde to?

To, co jíme, ovlivňuje naše zdraví, odolnost i psychickou pohodu. Existují potraviny, které naše zdraví a pohodu ovlivňují.

Pojďme se podívat na některé z nich:

Co si dát na talíř, když chceme posílit obranyschopnost? Je třeba dodat vitamíny a minerální látky, ale také kvalitní bílkoviny a oleje. Dobrým zdrojem minerálních prvků jsou ryby, drůbež, libové maso, mléčné výroby, obilniny a luštěniny.

Zázraky bez tabletek

Když budete při chřipce jíst hodně ovoce bohatého na vitamín C, jako je třeba kiwi, výsledek se dostaví jistě brzy.
Vitamin C má totiž pozitivní vliv na imunitu – dodává žírným buňkám „chuť“ na nežádoucí vetřelce jako jsou viry a bakterie, kromě toho chrání i orgány imunitního systému před napadením volnými radikály.

Ačkoli se říká, že dostatek vitaminu C dokáže zabránit chřipce, není to tak. Pomůže Vám ale s rychlejším zotavením a průběh chřipky bude lehčí.
Stačí třeba i jedna sklenička pomerančového džusu k snídani, která Vám dodá víc než sto procent doporučené denní dávky vitaminu C (doporučeno je 75 mg pro ženy a 90 mg pro muže). Dalšími bohatými zdroji vitamínu C jsou šípky, černý rybíz, ale třeba i paprika, brokolice, rajčata a špenát.
Protože pro českou kuchyni jsou typickou přílohou brambory, tak i ty jsou pro nás významným zdrojem tohoto vitamínu, protože jich sníme velké množství.
Snažte se vyhnout tabletám s vitaminem C, vždyť potřebné množství lze doplnit potravinami.

Železo proti únavě

Mimo jiné i špatně poskládaný jídelníček vede k únavě. Zaměřte se na železo, jehož nedostatek může únavu vyvolat. Můžete ho doplnit například kouskem libového tmavého masa k obědu. Únavu pomáhají odbourat také plody moře, kvůli svému vysokému množství zinku a dále také potraviny bohaté na vitamin B12 - maso, ryby, vejce.
Dobré je také omezit kofein, alkohol a sladkosti.

Ořechy proti bolesti hlavy

Někdy se skladbou jídelníčku se můžeme zbavit i některých dlouhotrvajících bolestí jako je třeba bolest hlavy. Někdy stačí dodržovat „jen“ pravidelný pitný a stravovací režim, protože při dlouhých intervalech mezi jídly se propadá hladina krevního cukru, a pak Vás rozbolí hlava.
Dalším pomocníkem je vitamin E, který obsahuje například avokádo, ořechy a různá semínka. Navíc tento vitamín podporuje tvorbu protilátek, a také chrání před volnými radikály vnitřní orgány stejně jako vitamín C.

Stres imunitě moc nepomáhá

Dlouhodobý tlak imunitní systém oslabuje, proto i přemíra starostí může vést ke střídajícím se nemocem. Když jste ve stresu, vyčerpávají se Vám některé výživné látky rychleji: Vaše tělo spotřebovává více vitamínů skupiny B pro zdraví centrální nervové soustavy a vitamínu C a zinku k posílení imunity.

Na nedostatek vitaminů skupiny B můžeme reagovat podrážděností a nervozitou. Nervový systém nám tak dává signál, že není něco v pořádku. Tyto vitamíny najdeme především v luštěninách, bramborách, celozrnných obilninách, mléčných výrobcích či sušeném ovoci.

Další významné skupiny potravin

Oves a ječmen
Tyto obilniny obsahují účinný přírodní imunostimulátor beta-glukan. Je to druh vlákniny a má obrovskou schopnost bojovat s mikroby.

Mléko
Spolu s rybím masem jsou mléčné výrobky skvělým zdrojem vitaminu D, který efektivně zvyšuje imunitu a pomáhá předcházet nachlazením.

Probiotické jogurty
Přítomný mikroorganismus Lactobacillus stimuluje bílé krvinky k boji proti infekcím.

Ryby a korýši
Losos, makrela, šprot a další tučné ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny. Ty aktivují bílé krvinky, které bojují proti chřipce. Navíc jsou ryby a mořské plody dobrým zdrojem selenu, který pomáhá bílým krvinkám produkovat proteiny, které zbavují tělo virů.

Česnek a cibule
Česnek obsahuje mnoho látek, které podporují ničení infekcí, zejména allicin, což je dusíkatá látka obsahující síru, která působí protizánětlivě. Česnek omezuje i zánětlivé procesy dýchacích cest(tvoření hlenu, dráždění ke kašli,...). Nejúčinnější jsou však látky přímo v česneku, nikoli v tabletách.

Pšeničné klíčky
Čtvrt šálku pšeničných klíčků Vám zajistí téměř polovinu doporučené denní dávky zinku, což to základní minerál, který pomáhá obnovovat buňky a posiluje imunitní systém. Brání rozrůstání virů v krku. Dokonce i nepatrný nedostatek zinku, který je potřeba pro vznik nových bílých krvinek, zvýší riziko infekce. Klíčky je dobré zamíchat do ranních cereálií, jogurtu nebo třeba do ovesné kaše.

Dýně
Dýně je, stejně jako jiné oranžové druhy zeleniny, zásobárnou vitamínu A, který má klíčovou roli v boji proti infekcím. Účinky vitamínu A zvýšíte konzumací jídel také bohatých na zinek. Tato kombinace zajistí správné vstřebávání vitaminu A.

Něco navíc, čím ještě imunitu podpořit

  • Aktivně se hýbejte a sportujte - Aktivní pohyb patří k základům zdravého životního stylu. Posilování fyzické kondice je předpokladem pro silný a správně fungující imunitní systém.
  • Vyrazte do přírody - Aktivní pohyb na čerstvém vzduchu pomůžete imunitnímu systému. Tělo se tak přirozeně stává odolnější.
  • Nepodceňujte pitný režim - Pití vody příznivě napomáhá detoxikaci organizmu.
  • Otužujte se - Otužování patří k účinným způsobům, jak zvyšovat obranyschopnost organizmu. Bohužel, ale teď je už pozdě začít s otužováním pro tuto chřipkovou sezónu.
  • Dopřejte si kvalitní spánek - Kvalitní a vydatný spánek je klíčem ke zdraví. Tělo potřebuje dostatečný čas k odpočinku a nabrání sil na další den. Nedostatkem spánku tělo výrazně oslabujete a imunitní systém také dostává „zabrat“. Snadno pak podlehnete nachlazení, rýmě nebo jiným onemocněním. 8 hodin spánku je ideální doba.
  • Relaxujte a smějte se - Opravdu. Podle vědeckých a lékařských výzkumů dochází při smíchu k vyplavování endorfinů (hormony štěstí) z mozku, které pozitivně působí nejen na psychický stav, ale také na jeho fyzický stav. Psychický stav a vyčerpání často napomáhá propuknutí mnoha onemocnění, proto nezapomínejte i relaxovat.

Zdroje:
Zittlau J. 2009. Jak se léčit vhodnou stravou.

 

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.