Aditiva nevhodná pro těhotné a kojící ženy a děti do tří let

Dnes už legislativa jako v dřívějších dobách nepřikazuje uvádět označení výrobků, že „nejsou vhodné pro těhotné ženy a děti do 3 let.“ 
Takže je na Vás, zda si tyto údaje zjistíte a vyřadíte takovéto nevhodné potraviny z jídelníčku.

Sestavili jsme pro Vás na základě informací z webu www.zdravapotravina.cz, tabulku editiv nevhodných pro těhotné a kojící maminky a děti.
Přílohou tohoto článku je tabulka ve formátu PDF, kterou můžete využít rovnou při nákupu.

 

Aditiva nevhodná pro těhotné a kojící ženy a děti do tří let

Kód

Název

Skóre škodlivosti

Kde ho hlavně můžeme najít?

E 102

Tartrazin (Cl potravinářská žluť 4)

4

Ovocných džusech, čokoládách, konzervovaném ovoci, hrášku, plechovkových omáčkách, v koření, polévkách, hořčici, cukrovinkách, zmrzlině

E 104

Chinolinová žluť

3

Omáčkách, nealkoholických nápojích, cukrovinkách, hořčicích, sušenkách, žvýkačkách, mléčných výrobcích, koláčích, pudincích

E 107

Žluť 2G

6

Zakázané

E 110

Žluť SY (Cl potravinářská žluť 3)

5

Jasně oranžová barva -  v nealkoholických nápojích, v mnoha druzích sladkostí, v pekařských výrobcích, v meruňkovém džemu, marcipánu, zmrzlině, horčici, žvýkačkách, instantních polévkách

E120

Košenila, kyselina karmínová, karmíny

6

Barvivo do cukrovinek, mléčných výrobků, džemů, instantních polévek, nápojů, žvýkaček, kompotovaných třešní, oplatek, dortových směsí

E 121

Citronová červeň 2

6

Zakázané

E 122

Azorubin

3

V instantních polévkách, jogurtech, marmeládách, marcipánu, cukrovinkách, limonádách, pudincích, krupici, zmrzlinách

E 123

Amarant (Cl potravinářská červeň 9)

6

K barvení krupičných kaší, cukrovinek, pudinků, cereálií, koláčů, nealkoholických i alkoholických nápojů (především aperitivů, vín či likérů)

E 124

Ponceau 4R (Cl potravinářská červeň 7, Košenilová červeň A)

5

Kečupy, cukrovinky, marmelády, pudinky, žvýkačky, mléčné výrobky, limonády, zmrzliny, kompotované ovoce, rybí výrobky.

E 127

Erythrosin (Cl potravinářská červeň 14)

4

Přísada do koktejlových třešní a ovocných salátů s obsahem třešní.
Mimo EU - marmelády, želé, oplatky, limonády, cukrovinky

E 128

Červeň 2G (Cl potravinářská červeň 10, Azogeranin)

5

Zakázané

E 129

Červeň Allura AC ( Cl potravinářská červeň 17 )

4

Barvení salámů, moučníků, dezertů, limonád

E131

Patentní modř V (CI Potravinářská modř V)

4

Ve sladkostech, žvýkačkách, polevách, alkoholických i nealkoholických nápojích

E132

Indigotin ( Cl potravinářská modř 1, Indigocarmine )

5

Při výrobě nealkoholických nápojů, pekařských výrobků, cereálií, sladkostí, želé, mražených dezertů

E133

Brilantní modř FCF ( Cl potravinářská modř 2 )

5

K barvení limonád, sladkostí, zmrzliny, cukrovinek, pekařských výrobků, cereálií, pudinků

E151

Čerň BN (Lesklá čerň BN, Brilantní čerň BN)

4

Barvení mléčných výrobků, většinou slazených a fermentovaných, např. čokoládové mléko, kakao, vaječný koňak, syrovátkové nápoje, apod. Dále např. v cukrovinkách, dezertech, zmrzlině, hořčici, marmeládách, omáčkách, nealkoholických nápojích, instantních polévkách, kaviáru

E1520

Propylenglykol

3

Stabilizátor, zahušťovadlo, odpěňovač, zvlhčující látka, nosič či rozpouštědlo. Chrání potraviny před zamrznutím a má konzervační účinky.
V masných výrobcích jako přísada zabraňující ztrátě barvy, při zpracování řepného cukru a droždí jako odpěňovač, v dresincích, popcornu, netučných zmrzlinách, sušenkách, slazeném sekaném kokosu, čokoládových produktech.

E153

Uhlík z rostlinné suroviny

1

V cukrovinkách, sladkostech z lékořice, zavařeninách, ovocných koncentrátech.

E154

Hněď FK ( CI potravinářská hněď 1 )

4

Uzené ryby jako jsou uzenáče, slanečci, makrely, apod.
Zřídka můžeme nalézt toto barvivo také ve vařené šunce, bramborových lupíncích.

E155

Hněď HT ( CI potravinářská hněď 3 )

5

Barvení čokolád, cukrovinek, pečiva, koření, omáček, polévek nebo rybích výrobků.

E160b

Annato, Bixin, Norbixin

4

Barvení potravin jako jsou např. mléčné výrobky, pekařské výrobky, margaríny, snídaňové cereálie, lékořice. Používá se také jako aromatické koření nebo inkoust ke značení potravin.

E162

Betanin

0

Barvení nápojů, marmelády, mléčných výrobků, zmrzlin, masných výrobků, naložené zeleniny, bonbónů.

E171

Oxid titaničitý

3

Bílý pigment do žvýkaček, bonbónů, cukrovinek, želé, džemů.

E172

Oxidy a hydroxidy železa

2

Barvení vaječných skořápek, paštik, rybích výrobků jako jsou krevetové a lososové pasty

E173

Hliník ( CI kovový pigment )

4

K povrchové úpravě cukrovinek (např. stříbrné kuličky ke zdobení dortů)

E180

Litholrubin BK

4

Barvení kůry tvrdého sýra (Leerdamer)

E210

Kyselina benzoová

5

V čokoládě, citronech, pomerančích, třešních, ovoci, oříšcích, tabákových výrobcích k aromatizaci nápojů, v ovocných nápojích, v margarínech, v sýrech, v zázvorovém pivu, ve víně, v lékořici, v jablečném moštu, v olivách ve slaném nálevu, v kečupu, v nízkotučných džemech, ve zmrzlinách, v bonbónech, pečivu, v polevách, ovocných výrobcích, v koření a ve žvýkačkách, při výrobě margarínů a do nakládané zeleniny

E211

Benzoan sodný

4

Konzervant - často v nealkoholických nápojích, okurkách ve sklenici, omáčkách a ovocných džusech, džemech, sýrech, ovocných salátech, margarínech

E212

Benzoan draselný

4

V margarínech, vínu, nealkoholických nápojích, ovocných džusech, moštech, sýru, zázvorovém pivu, olivách v nálevu, hořčicích, omáčkách, kečupech, zálivkách.

E213

Benzoan vápenatý

4

V koncentrovaném ananasovém džusu. Dále např. ve žvýkačkách, margarínech, zmrzlině

E220

Oxid siřičitý

5

Konzervant, antioxidant a prostředek proti hnědnutí do vína, kukuřičného sirupu, želé, sušeného ovoce, džusů, nealkoholických ovocných nápojů, pečiva, octa, výrobků z brambor, koření a polévek. Přidává se také při výrobě džemů a marmelád. Dále se používá jako bělící přísada do želatiny a k bělení chmele, lecitinu, hub, ořechů, lepidla a řepného cukru.

E221

Siřičitan sodný

5

Při výrobě piva, vína, nealkoholických nápojů, ve výrobcích z brambor, sušeném ovoci, marmeládách, džemech, mražených jablkách. 
Bělící prostředek při sušení ovoce.

E222

Hydrogensiřičitan sodný

5

Při výrobě piva, vína, konzervovaných krevet, sušeného ovoce, octa, produktů z brambor, nealkoholických ovocných nápojů. 
Použití není dovoleno v mase a v potravinách, které jsou zdrojem vitaminu B1.

E223

Disiřičitan sodný

5

Při výrobě vína, piva, v sušeném ovoci, nealkoholických nápojích, marmeládách, džemech, džusech, omáčkách, v bramborových výrobcích, pečivu, mouce, želé, mražených jablkách nebo také při bělení ořechů.

E224

Disiřičitan draselný

5

Při bělení cukrů, chmele, dále v marmeládách, džemech, ovocných nápojích, vínu, sýrech, sušeném ovoci, sušených fazolích, výrobcích z brambor, želatině.

E225

Siřičitan draselný

5

Při bělení cukrů, chmele, dále v marmeládách, džemech, ovocných nápojích, vínu, sýrech, sušeném ovoci, sušených fazolích, výrobcích z brambor, želatině.

E226

Siřičitan vápenatý

5

Při bělení cukrů, chmele, dále v marmeládách, džemech, ovocných nápojích, vínu, sýrech, sušeném ovoci, sušených fazolích, výrobcích z brambor, želatině.

E227

Hydrogensiřičitan vápenatý

5

Při bělení cukrů, chmele, dále v marmeládách, džemech, ovocných nápojích, vínu, sýrech, sušeném ovoci, sušených fazolích, výrobcích z brambor, želatině.

E228

Hydrogensiřičitan draselný

5

Při bělení cukrů, chmele, dále v marmeládách, džemech, ovocných nápojích, vínu, sýrech, sušeném ovoci, sušených fazolích, výrobcích z brambor, želatině.

E230

Bifenyl

5

Pesticid citrusů

E231

Orthofenylfenol

4

Při pěstování různých druhů ovoce a zeleniny (např. rajčat, brambor, citrusových plodů, hrušek, švestek, broskví, apod.).

E233

Thiabendazol

4

K ošetření jablek, banánů, citrusového ovoce, hrušek, mléka

E249

Dusitan draselný

5

V solících směsích (tzv. NPS). Slouží jako stabilizátor barvy v naloženém mase, slanině, párcích, šunkách, konzervovaném mase, klobásách, uzeném tuňákovém mase, uzeném lososu.

E250

Dusitan sodný

5

V solících směsích (tzv. NPS). Slouží jako stabilizátor barvy v naloženém mase, slanině, párcích, šunkách, špekáčcích, konzervovaném mase, klobásách, uzeném tuňákovém mase, uzeném lososu.

E251

Dusičnan sodný

4

Použití dusičnanů je omezeno.
Ale používají se do uzenin, sušených a fermentovaných salámů, rybích výrobků a sýrů.
Přirozeně v zelenině - špenátu, řepě, ředkvičkách, lilku, celeru, salátu, kapustě, listech tuřínu. Velký výskyt dusičnanů v zelenině je způsoben hnojením.

E252

Dusičnan draselný

4

Použití dusičnanů je omezeno.
Ale používají se do uzenin, sušených a fermentovaných salámů, rybích výrobků a sýrů.
Přirozeně v zelenině - špenátu, řepě, ředkvičkách, lilku, celeru, salátu, kapustě, listech tuřínu. Velký výskyt dusičnanů v zelenině je způsoben hnojením.

E280

Kyselina propionová

3

Brání růstu plísní v sýrech a v pomazánkách + ochucovadlo - do chlebové a cukrářské mouky.
Konzervační přísada do másla, nápojů s ovocnými příchutěmi, zmrzlin, cukrovinek nebo některých pekařských výrobků. 

E281

Propionan sodný

3

Konzervant - proti plísním (zejména na povrchu potravin) a nitkovitosti v chlebu a v pečivu - v nekynutých těstech - ochucovadlo, v želatinách.

E282

Propionan vápenatý

3

Konzervant - proti plísním a nitkovitosti v chlebu a v pečivu. V některých státech je využíván při výrobě sýrů, sladkých náplní, džemů a želatin.

E283

Propionan draselný

3

Konzervant - proti plísním a nitkovitosti v chlebu a v pečivu. V některých státech je využíván při výrobě sýrů, cukrovinek a moštů.

E284

Kyselina boritá

5

Konzervování mléčných výrobků, vaječných směsí nebo ryb. V ČR je povoleno přidávat ji pouze ke kaviáru.

E285

Tetraboritan sodný (Borax)

5

Konzervování mléčných výrobků, vaječných směsí nebo ryb. V ČR je povoleno přidávat ji pouze ke kaviáru.

E311

Oktylgallát

4

Antioxidant v margarínu a dalších tucích. Dále je obsažen v obalových materiálech bramborových lupínků a snídaňových cereálií, aby z nich pronikl do jídla a zabránit tak oxidaci.
Přísada polévek, kořenících přípravků, omáček v sáčku, pečiva, kávy s mlékem z automatů, dětských žvýkaček, marcipánu, nugátu.

E312

Dodecylgallát

5

V obalových materiálech bramborových lupínků a snídaňových cereálií aby z nich mohl proniknout do jídla a zabránit tak oxidaci.
Přísada polévek, kořenících přípravků, omáček v sáčku, pečiva, kávy s mlékem z automatů, dětských žvýkaček, marcipánu, nugátu.

E319

Terciální butylhydrochinon (TBHQ)

5

Použití pro tuky, margaríny, klobásy, rostlinné oleje, hamburgery, cereální výrobky, brambůrky

E320

Butylhydroxyanisol (BHA)

3

Konzervant, antioxidant a stabilizátor - v nápojích, margarínech, majonéze, zmrzlině, sladkostech, pečivu, žvýkačkách, želatinových dezertech, polévkových základech, produktech z brambor, kandovaném ovoci, snídaňových cereáliích, droždí, sádle, tuku do pečiva.
Jeho použití je zakázáno ve výrobcích pro děti.

E321

Butylhydroxytoluen (BHT)

3

Konzervant, antioxidant, stabilizátor nebo dochucovadlo - žvýkačkový základ, přísada do olejů, výrobků z brambor, živočišných tuků i tuků do pečiva, rýže.

E325

Mléčnan sodný

1

Jogurty, masné výrobky, salámy, cukrovinky, omáčky, těsto na chléb, pečivo, zavařeniny, zmrzliny, sušenky.
Zvýrazňuje chuť masa a potlačuje nechtěnou pachuť hotových výrobků.
Zadržuje vlhkost výrobků - potahová látka masa.

E326

Mléčnan draselný

1

Jogurty, salám, cukrovinky, omáčky, těsto na chléb.
Zvýrazňuje chuť masa a potlačuje nechtěnou pachuť hotových výrobků.
Zadržuje vlhkost výrobků - potahová látka masa.

E327

Mléčnan vápenatý

1

Vylepšuje vlastnosti sušených a kondenzovaných mlék.
Kypřící látka, zpevňující látka v ovocných a zeleninových výrobcích a sýrech.
Dále v jogurtech, salámech, cukrovinkách, omáčkách, těstech na chléb.

E420

Sorbitol

3

Náhradní sladidlo - do žvýkaček
Zahušťovadlo - do sladkostí,
Stabilizátor a sladidlo - v mražených dezertech
Výroba rostlinných olejů - sekvestrant.
Upravuje texturu a zvlhčuje mletý kokos a nealkoholické nápoje.
Do cukrovinek s peprmintovou a mátovou příchutí, do nízkokalorických jídel (maskuje pachuť sacharinu), v bonbónech bez cukru, sirupech, džemech, sušeném ovoci, zmrzlinách a moučnících.

E421

Mannitol

3

Náhradní sladidlo - do výrobků bez cukru, sladkostí, cukrových polev, džemů, želé, nízkoenergetických jídel
Na povrch cukrovinek.
Do žvýkaček bez cukru.

E430

Polyoxyethylen stearát

3

Do chleba - trvanlivost.
Emulgátor a stabilizátor - do pekařských výrobků.

E487

Laurylsulfát sodný

4

Zvlhčovací přísada a emulgátor. Usnadňuje šlehání a používá se jako pěnotvorná látka ve vaječných bílcích nebo jako látka snižující povrchové napětí v některých nápojích v prášku a ovocných džusech. 

E585

Mléčnan železnatý

2

Stabilizátor barvy u černých oliv.

E620

Kyselina l-glutamová

5

Dochucovadlo, antioxidant, levná náhražka dražších surovin. Dodává masovou chuť. Kořenící směsi, instantní pokrmy(polévky, omáčky), konzervovaná jídla, zejména zelenině, v želatinových desertech a želé, ve zmrzlinách. Dále v masných výrobcích, výrobcích z ryb a uzeninách. Je součástí mnoha aromat (smažené brambůrky ) a slouží jako náhrada soli.

E621

L-glutaman sodný

5

Nejvíce používané dochucovadlo – látkou zvýrazňující chuť a vůni. Dodává potravinám masovou chuť.
Kořenící směsi, sójové omáčky, instantní pokrmech(polévky a omáčky), v konzervovaných jídlech, zejména zelenině, hotových balených jídlech.
Dále v masných výrobcích, výrobcích z ryb, uzeninách a některých sýrech.
Je součástí mnoha aromat (smažené brambůrky, slané pochutiny)

E622

Glutaman draselný

5

Dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Náhrada soli a glutamanu sodného v nízkosodíkových dietách a potravinách. Dodává potravinám masovou chuť.

E623

Glutaman vápenatý

5

Dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Náhrada soli a glutamanu sodného v nízkosodíkových dietách a potravinách. Dodává potravinám masovou chuť.
Ke zvýraznění chuti v „krabích“ tyčinkách Surimi.

E624

Glutaman amonný

5

Dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Náhrada soli a glutamanu sodného v nízkosodíkových dietách a potravinách. Dodává potravinám masovou chuť.

E625

Glutaman hořečnatý

5

Dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Náhrada soli a glutamanu sodného v nízkosodíkových dietách a potravinách. Dodává potravinám masovou chuť.

E627

Guanylan sodný

3

Dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni.
Kořenící směsi, instantní polévky, omáčky, masné výrobky, konzervované potraviny. Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).

E628

Guanylan draselný

3

Dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni.
Kořenící směsi, instantní polévky, omáčky, masné výrobky, konzervované potraviny. Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).

E629

Guanylan vápenatý

3

Dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni.
Kořenící směsi, instantní polévky, omáčky, masné výrobky, konzervované potraviny. Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).

E630

Kyselina inosinová

3

Dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni.
Kořenící směsi, instantní polévky, omáčky, masné výrobky, konzervované potraviny. Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).
Velmi často se přidává tam, kde jsou glutamany již přirozeně obsaženy (masový extrakt).

E631

Inosinan sodný

3

Dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni.
Kořenící směsi, instantní polévky, omáčky, masné výrobky, konzervované potraviny. Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).
Velmi často se přidává tam, kde jsou glutamany již přirozeně obsaženy (masový extrakt).

E632

Inosinan draselný

3

Dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni.
Kořenící směsi, instantní polévky, omáčky, masné výrobky, konzervované potraviny. Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).
Velmi často se přidává tam, kde jsou glutamany již přirozeně obsaženy (masový extrakt).

E633

Inosinan vápenatý

3

dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni. Používá se mnohem méně než inosinan sodný. Protože je poměrně drahá, dává se do směsi zejména s levným glutamanem sodným nebo kyselinou glutamovou. Dokáže upravit jak slané, tak sladké chuti a jejich kombinace. Navíc potlačuje nežádoucí chuti. Bývá složkou kořenících směsí, instantních polévek, omáček, masných výrobků a uzenin, konzervovaných potravin. Je součástí aromat (snacky, smažené brambůrky).

E634

Vápenaté ribonukleotidy

4

Dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni - v křupkách a smažených brambůrkách, instantních potravinách s nudlemi, zeleninou nebo ovocem.

E635

Disodné ribonukleotidy

4

Dochucovadlo – látka zvýrazňující chuť a vůni - v křupkách a smažených brambůrkách, instantních potravinách s nudlemi, zeleninou nebo ovocem, výrobcích rychlého občerstvení. Znásobuje chuťový účinek glutamanu sodného (masový extrakt).

E951

Aspartam

5

Náhražka cukru - k výrobě sypkých nápojů, čajů, žvýkaček, některých jogurtů, některých dezertů, pudinků, snídaňových cereálií, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce, vitamínových doplňků.

E954

Sacharin a jeho soli

5

Náhražka cukru - do nealkoholických nápojů, potravin pro diabetiky, nízkoenergetických potravin, žvýkaček, zavařenin, majonéz, hořčic, stolních sladidel, vitaminových přípravků a některých druhů piv včetně nealkoholického a do cukrovinek.

 

Zdroj:
Občanské sdružení Zdravá potravina. www.zdravapotravina.cz

 

 

 

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická
Obrázek uživatele Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.