Jak nahradit "kostičku bujónu"?

Že nemáte na  dlouhé vaření vývaru čas?

Klasický domácí vývar ničím nenahradíte, ale v nouzi je možné použít některé přijatelnější varianty.

Obávaný glutamát

  • Glutaman (také nazývaný jako glutamát) je běžnou součástí většiny „polévkových kostek“.
  • Jedná se o sůl odvozenou od kyseliny glutamové, která společně se svými solemi je běžnou aminokyselinou, které se nachází v živočišných i rostlinných potravinách přirozeně. 
  • Glutamát je ale často používán jako látka zvýrazňují chuť a vůni. Dodává pokrmům výraznou masovou chuť, která je nazývána jako pátá chuť "umami".
  • Ačkoli nepatří ani mezi karcinogeny nebo alergeny, je vždy výhodnější sázet na přirozenou chuť a vyhnout se mu.
  • Pokud bude glutamát na čelním místě ve výčtu použitých surovin, není potravina příliš vhodná, protože pravděpodobně maskuje fádní chuť a nižší kvalitu. Chuť je dána pouze glutamátem, popř. jiným kořením, nikoli kvalitními surovinami.
  • Navíc tím navykáme tělo na intenzivnější chuť a přirozená chuť jídla nám nebude připadat dost intenzivní.
  • Nicméně klinické studie neprokázaly přímou souvislost mezi konzumací glutamátu a nežádoucími účinky na lidské zdraví.

Vhodnější varianty

Je vhodné tedy vybírat kupované bujóny podle složení a dávat si pozor na glutamát. Je lepší se mu vyhnout.

Přijatelným druhem jsou bujóny z řady Natur od firmy Vitana. Výhodou těchto bujónů je právě to, že neobsahují glutamát sodný, konzervační látky a mají snížený obsah soli. Tento druh lze koupit i v běžných supermarketech.

Dalším přijatelným druhem jsou bujóny Würtz, jejichž suroviny jsou navíc BIO.

Některé další druhy bez glutamátu můžete koupit ve „zdravé výživě“.

Rozumná varianta

Domácí bujón je přece jen ale nejlepší variantou. Že zabere moc času...nemusíte ho přeci jen vařit každý den. Výbornou variantou je uvařit si ho větší dávku, zamrazit a používat podle potřeby. Výborně to funguje například s vývarem zamraženým v kostičkách na led.

Jak tedy připravíme domácí bujónové kostičky? Čirý bujón bez přebytečného tuku vaříme v odklopeném hrnci, dokud se tekutina nezredukuje na třetinu. Vychlazeným extraktem naplníme misky na výrobu ledových kostek a dáme zamrazit. Kostky vyklopíme z misky a přesypeme do igelitových sáčků nebo plastových dóz. Zmražený extrakt použijeme na výrobu omáček a polévek.

Zdroje: 
Brát, J. Mýty a fakta o glutamátu.http://www.vimcojim.cz/files/odbornik/myty%20a%20fakta%20o%20glutamatu.pdf

Autor článku

Brokešová Pavla...
Obrázek uživatele Brokešová Pavla výživový poradce