Jablko – typické české ovoce pro zimní jídelníček

Podle mnohých doporučení bychom měli jíst jen ovoce vypěstované v našich zeměpisných šířkách – a to je právě jablko.
Navíc je to výborné ovoce, které má řadu různých variací, chutí a možností využití. Je to vitamínová bomba plná antioxidantů a zdroj velkého množství minerálních látek – a my ho máme všichni na dosah po celý rok.

Možností je hodně

Druhů jablek je skutečně obrovské množství. Můžete si vybrat od plodů zelených přes žluté až po rudé, od kyselých až po slaďoučká. Možností je mnoho.

Není nad sezónní ovoce

Každý jste to už určitě slyšeli. Ale proč tomu tak je?
Nejdůležitějším důvodem jsme právě my sami. Už od nepaměti se musel člověk přizpůsobit přírodě a jíst, to co bylo. Dnes v době supermarketů tomu sice už tak není, ale naše tělo na to nezapomíná. 
Dalším důvodem je, že právě v době zrání obsahuje plod maximální obsah všech důležitých látek, ty se postupně při skladování ztrácejí.

 

Nevěšte hlavu i v zimě jablka obsahují mnoho cenných látek

Jablka totiž obsahují fantastické množství vitamínů od vitamínu A přes B6, B12, C, D až po  E, minerálů (draslík, hořčík, křemík, železo), vlákninu a stopové množství nenasycených tuků a se svým složením patří jednoznačně k nejzdravějších druhům ovoce.
A proč bychom si tedy měli dopřát ideálně jedno jablko denně?

  • díky vysokému obsahu vitamínu C posilují jablka imunitu
  • mají dobrý vliv na odolnost vůči stresu a povzbuzují náladu
  • zlepšují zažívání, protože obsahují rozpustný pektin a nerozpustnou celulózu
  • podporují činnost mozku
  • díky pektinu také pomáhají při průjmech a zácpách, celkově zlepšují činnost střev
  • pozitivně působí na kardiovaskulární systém
  • díky vláknině se vylučují z těla škodliviny jako je přebytečný cholesterol
  • napomáhají správné funkci ledvin
  • snižují tvorbu kyseliny močové (ta je příčinou dny)
  • opět díky obsahu vlákniny mají i detoxikační a regenerační účinky
  • vitamín C taktéž přispívá k lepšímu a rychlejšímu hojení ran, pomáhá při nachlazení
  • vitamín C spolu s bioaktivní látkou jablek kvercetinem působí preventivně proti rakovině
  • zmírňuje alergické reakce a zvyšuje účinnost léků při nejrůznějších zánětech.

Nejvíc tělu prospěšných látek obsahuje slupka a místa těsně pod slupkou, proto POZOR NELOUPAT.

Výhoda pro redukci váhy

Tento plod tvoří z 85% voda a se svými průměrnými 54 kcal na 100 g patří k jedněm z nejméně kalorickým druhům ovoce. Dále v něm najdete 0,4 gramů bílkovin a 14,4 gramů sacharidů, což je poměrně více, ale jedná se převážně o složené sacharidy, které nám tolik neuškodí. Svými 2 gramy vlákniny nás jablíčko také docela dobře zasytí.

Jablíčka na stovky způsobů

Asi každý z nás by si vzpomněl na nespočet receptů, ve kterém nesmí právě jablka chybět. Úplně nejznámějším je jistě štrůdl.

Jak ale tradiční recept upravit do trošku zdravější varianty?
Zkuste pro začátek zkombinovat pšeničnou mouku s moukami s vyšším obsahem živin – třeba se špaldovou nebo celozrnnou pšeničnou moukou. Později můžete použít jen špaldovou mouku. Raději než pevné tuky použijte rostlinný olej.
Dále se vrhneme na náplň -  ta by samozřejmě měla obsahovat jablka, lepší je přisladit sušeným ovocem jako jsou třeba rozinky nebo brusinky, skořici určitě nevynechejte. Můžete také přidat oříšky.

Už jste měli jablečný kompot?

Vynikající způsob, jak upravit jablka a třeba je uchovat i na zimu, je vyrobit z nich kompot. Jablka nakrájená na malé kousky zalijeme vodou, přidáme skořici a badyán a dáme vařit. Těsně před dovařením jablek podle chuti můžeme přidat cukr. Jakmile směs provaříme, je kompot hotový.

Křížaly z jablek skvělá zásoba vitamínů na zimu

Výbornou zásobárnou vitamínů na zimu mohou být také křížaly z jablek.

Lahodný dezert - pečená jablka

Pečená jablka jsou vynikající zdravou pochoutkou, variant je mnoho a za chvilku je hotovo.

 

Jablka jsou pro nás v České republice odjakživa přirozeným zdrojem vitamínů a minerálních látek, které mohou našemu tělu pomoci při různých obtížích a dokonce mohou pomoci těmto obtížím předcházet. Tak šup pro dnešní jablko....

Zdroje:
Schlett S. 2008. 100 potravin pro zdraví

 

 

Autor článku

Brokešová Pavla...
Obrázek uživatele Brokešová Pavla výživový poradce