25. díl seriálu JAK VYBÍRAT...KÁVU, ČAJ

Hurá hned do pití šálku

Obecně je káva nápoj připravený z pražených, mletých zrn kávovníku. Pokud do kávy nebo čaje nepřidáváme žádné další přísady, je jejich energetická hodnota téměř nulová. Přídavkem smetany a cukru se samozřejmě zvýší.

Takže hned vrhneme na výhody: 

Kávová zrna kromě kofeinu obsahují přibližně dalších 200 složek, které mají na náš organismus pozitivní vliv. Mezi prospěšné látky patří například přírodní antioxidanty, které naše tělo chrání před škodlivinami. 

A další významná látka je jasná - KOFEIN. Kofein zvyšuje prokrvení mozku a jeho aktivitu. Zvyšuje naši pozornost, zrychluje reakce a jsme schopni lépe vnímat okolí. Navíc ale zvyšuje látkovou výměnu a vzbuzuje k vyšším výkonům. Kofein povzbuzuje produkci žaludečních šťáv, a tím napomáhá trávení.

Pozitivní vliv kofeinu byl prokázán i v případě cukrovky 2. typu. Ukazuje se totiž, že kofein zlepšuje využití glukózy ve tkáních a zvyšuje citlivost k inzulínu, a tím snižuje riziko diabetu.

V posledních letech byl také odhalen vztah mezi pitím kávy a snížením rizika Parkinsonovy choroby, nižším rizikem demence a vzniku Alzheimerovy choroby.

Pravidelná konzumace kávy snižuje hladinu homocysteinu (homocystein je dáván do souvislosti se zvýšeným rizikem vzniku aterosklerózy), zlepšuje stav cév, a tím zmenšuje riziko infarktu myokardu.

Káva je mírné diuretikum (1 mg kofeinu činí ztráty 1,17 ml vody), ale nebojte se, při běžné konzumaci dehydrataci nezpůsobuje

Dávka 3 až 5 šálků kávy o objemu 150 ml (tedy do 300 mg kofeinu za den) za den nepředstavuje žádné zdravotní riziko pro zdravé osoby. Takže v rozumné míře lze pití kávy doporučit.

Jak vybrat a připravit tu správnou?

Výběr kávy není jednoduchý. Výrobce není povinen označit ani základní informace o kvalitě kávy např. zda je jedná o kávu arabiku (je jemnější) a nebo robustu. Káva Arabica je náročnější na pěstování a sklizeň. Je proto dražší, ale zato kvalitnější, jemnější a s nižším obsahem kofeinu. Až 75 % světové produkce kávy tvoří právě tento druh. 

Země původu kávy také není povinným údajem. Najít tuto informaci můžeme jen na některých luxusnějších výrobcích.

Takže bychom se měli řídit cenou, a to jak u kávy zrnkové, tak kávy instantní.

Nejvhodnější je káva zrnková a to vždy čerstvě mletá. Naopak se určitě vyvarujte výrobkům označeným jako 3 v 1, které obsahují velké množství cukru.

Ideálním způsobem přípravy je espresso.

Raději kávu nebo čaj?

Čaj má stejně jako káva podobné povzbuzující účinky, právě díky obsahu kofeinu. Jeho obsah je však v čaji několikrát nižší. Na rozdíl od kofeinu v čaji, ten obsažený v kávě se nám tak rychleji vstřebá do trávicího traktu, do mozku i do jiných orgánů a stimuluje centrální nervový systém. Takže povzbudivé účinky čaje vydrží déle.

V čaji se na rozdíl od kávy nachází ještě vitamín C i železo, které příznivě ovlivňuje tvorbu červených krvinek, ale jejich množství není moc významné.

Šálek kávy (150 ml) obsahuje průměrně 64-95 mg kofeinu, instantní káva asi 35 mg, šálek černého čaje 47 mg, šálek zeleného čaje 30 mg, šálek kolových nápojů 20-23 mg a šálek energetického nápoje dokonce 48 mg. 

Takže je úplně na Vašem výběru, zda chcete "rychle nakopnout" nebo déle vydržet. Každý z nás ale stejně nepije tyto lahodné nápoje jen kvůli povzbuzení.

Je přece tak příjemné vychutnat si v klidu šálek a odpočívat... Užijte se ho.

Zdroje:
Vím, co jím. Video - Jak vybírat nápoje. http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/videa/Jak-vybirat-napoje__s593x7791.html
Vím, co jím. Jeden šálek kávy, prosím. http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/vyvazena-strava/Jeden-salek-kavy,-prosim__s638x7854.html
Vím, co jím. Dejte si šálek kávy. http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/vyvazena-strava/Dejte-si-salek-kavy__s638x8540.html

Datum: 
Sobota, 27 Červen, 2015

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.