25. díl seriálu JAK VYBÍRAT... KÁVA, ČAJ

Čaj je původně horký nápoj připravovaný louhováním lístků rostliny čajovníku. Dnes se ale za čaje označují i takové nápoje, které bychom mohli označit jako „nečaje“, což jsou odvary a nálevy z různých bylin, plodů, ovocné čaje apod.

Bílý, zelený, černý… Jaký pro mě bude vhodný? 

Jako pravé čaje vždy označujeme jen čaje z listů rostliny čajovník čínský.
Podle způsobu jejich zpracování je můžeme rozdělit na:

  • Čaje bílé - Rozdíl vzniká už v samotném sběru, kdy se sbírají pouze velmi mladé, ještě nerozvinuté vrchní lístky. Čajové lístky se po sběru už nijak nezpracovávají, jen se suší na slunci. Tento čaj má nejjemnější chuť ze všech čajů a obsahuje také nejméně kofeinu, asi 15 miligramů na šálek.  Bílý čaj se zalévá vodou o teplotě  65 až 70 °C a louhuje se asi dvě minuty.
     
  • Čaje zelené - Zelený čaj po otrhání a zavadnutí čeká tepelný šok, kterým se oxidace zastaví a lístky tak zůstávají zelené. Zelený čaj obsahuje asi 25 miligramů na šálek. Tento druh čaje se zalévá vodou, která prošla varem, ale zchladl asi na 75 až 80 °C, louhuje se jen 1 až 2 minuty.
  • Čaje polozelené - Oolong nese název čaj, u něhož proběhla fermentace jen částečně. Někdy se tomuto čaji říká také polozelený nebo žlutozelený čaj. Obsah kofeinu v jednom šálku je přibližně 30 miligramů a čaj se zalévá horkou vodou o teplotě 80 až 85 °C.

  • Čaje černé - ty prochází úplnou fermentací (nebo přesněji oxidací), během které probíhají na lístcích chemické změny. Černý čaj má lehce nahořklou příchuť a obsahuje nejvíce kofeinu - asi 40 miligramů na šálek. Černý čaj se zalévá vroucí vodou (99 °C ) a nechává se louhovat obvykle 2 až 3 minuty.

A co ty "nepravé čaje":

  • Čaje bylinné – Bylinné čaje jsou odvary a nálevy z nejrůznějších druhů bylin a rostlin. Jejich výhodou je, že neobsahují kofein.
    Mezi tyto čaje patří např. Rooibos, Honeybush či Maté. Bylinné čaje jsou často míseny s čaji pravými nebo s ovocem, ale obsah bylin ve směsi musí být minimálně 50 %. 
     
  • Čaje ovocné - Ovocný čaj tvoří sušené částí rostlin a sušené ovoce. Ovocná složka musí tvořit také minimálně 50 %. Opět je výhodou nepřítomnost kofeinu.
    Kvalitní ovocné čaje vznikají spojením pravého černého, zeleného nebo bílého čaje s aromatickými výtažky, jako je skořice, pomerančová kůra a mnoho dalších. 
     
  • Dále se vyrábí čaje aromatizované a ovoněné. Z Vietnamu pochází třeba lotosový čaj, což je zelený čaj aromatizovaný okvětními lístky lotosu indického. Jasmínový čaj má domov v Číně. Druhů je obrovské množství.
     
  • Čaje ochucené – ochucený čaj je směs pravého čaje s ochucujícími části rostliny, podíl pravého čaje ve směsi nepřesahuje 50 % směsi.

Jak jsou prospěšné pro naše zdraví?

Čaj se skládá z téměř 130 chemických látek z nichž mají největší podíl třísloviny. Třísloviny z čaje pozitivně působí na náš trávicí trakt, proto jsou schopny vázat a odvádět z těla škodlivé látky. Nejúčinnější jsou z tohoto hlediska bílé a zelené čaje.

Polyfenoly, který čaje obsahují, jsou velmi výraznými antioxidanty, pomáhají chránit naše buňky před patologickými změnami, a také snižuje riziko různých cévních onemocnění.

Ale co se na čaji asi nejvíce cení je povzbuzující účinek kofeinu.

Jak vybrat ten správný?

1. Popis výrobku - Vždy je dobré zkontrolovat uvedený popis se složením. Pravé čaje mají mít uvedený druh čaje, ze kterého je příslušný produkt vyroben.

U aromatizovaného a ovoněného čaje musí být vždy v blízkosti názvu uvedeno, že se jedná o čaj aromatizovaný či ovoněný.

2. Datum spotřeby

3. Země původu - U pravých čajů – největšími producenty čaje na světě jsou Indie, Čína, Srí Lanka, Keňa, Indonésie, Turecko a státy Latinské Ameriky. Pro japonské čaje je typické zastavovat oxidaci horkou párou, čínské zelené lístky se často praží nad otevřeným ohněm, nebo se nechávají uschnout.

4. Způsob balení - Můžete si vybrat mezi čaji sypanými nebo porcovanými v sáčcích. U sypaného je nespornou výhodou, že vidíme jak lístky vypadají a z toho můžete posoudit kvalitu.

Další zádrhel: zase ty zkreslující názvy

Pozor na názvy – výrobci si hrají se slovy – čaj s příchutí, ovočaj ap. není to samé, co ovocný čaj, a „citron“ není citronový čaj. Stejně tak „ochucený čaj s třešní“ není třešňový ovocný čaj, ale příměs pravého čaje s určitým podílem ovocné složky.

Hned využijte léčebných účinků s šálkem dobrého čaje. Dnes už víte jaký to je. Tak na zdraví...

Zítra se můžete těšit na článek o KÁVĚ. A na rozlousknutí otázky: DÁT SI KÁVU NEBO ČAJ?

Zdroje: 
Vím, co jím. Dnes si dejte šálek zeleného čaje. http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/tipy-zdrave-vyzivy/Dnes-si-dejte-salek-zeleneho-caje__s639x7498.html
Vím, co jím. Video - Jak vybírat nápoje. http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/videa/Jak-vybirat-napoje__s593x7791.html

Datum: 
Pátek, 26 Červen, 2015

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.