24. díl seriálu JAK VYBÍRAT...SIRUPY a ŠŤÁVY

Z čeho by se měl skládat poctivý sirup nebo jak se u nás říká "šťáva"? 
Poradíme Vám, jak nakoupit tak, abychom si domů nepřinesli jen ve vodě rozpuštěný cukr, lákavě obarvený a navoněný s lákavým obrázkem ovoce na obalu, které obsah vůbec nepřipomíná.

Co znamená, když se řekne SIRUP

Sirup je koncentrovaný roztok cukrů a ovocné šťávy. Aby se výrobek mohl nazývat sirupem, musí obsahovat nejméně 60 % cukru. Ten sirup zároveň i stabilizuje, proto lze vyrobit sirupy i bez konzervačních látek. Jak to znáte třeba z domácí výroby. 

Jak nesáhnout vedle...

Tyto sirupy, sloužící k ochucení obyčejné vody, minerálky nebo třeba čaje, jsou ve většině českých domácností velmi oblíbené. Pamatujeme si je jistě všichni už z dětství. Při jejich nákupu je třeba se ale soustředit na etiketu.
Pokud totiž vybíráte jen podle ceny odnesete si pravděpodobně domů vodu s cukrem, barvivem a aromaty. Navíc jsou některé použité konzervanty naprosto nevhodně pro děti. 
Navíc nákupem levnějšího sirupu ušetříte jen zdánlivě – je totiž víc naředěný, takže aby Vám nápoj chutnal, musíte sirupu obvykle použít víc, takže se lahvička vyprázdní mnohem rychleji.

"Poctivé" sirupy se vyrábějí z čerstvé ovocné šťávy, cukru a kyseliny citronové. Nic víc není potřeba.

Lákavá jahůdka na obalu neznamená všechno 

Nejdůležitějším ukazatelem pro výběr je obsah ovocné složky
Běžnou praxí je totiž, že například jahodový sirup pyšnící se tučným nápisem 20 % ovoce na přední straně obalu může obsahovat jen 5 % jahod. Ačkoli se na Vás z obalu směje lákavá jahůdka, zbylých 15 % ovocné šťávy může být nahrazeno jablky, která jsou výrazně levnější. Přednost tak dávejte jednopruhovým sirupům, u kterých máte jistotu, že celý ovocný podíl je skutečně z ovoce, které je deklarováno na obale.

Pokud nese sirup název "jahodový", "malinový" a další musí být podíl šťávy z jmenovaného ovoce deklarován.
Teď ale zbystřete - pokud je totiž výrobek nazván „sirup s příchutí…“, výrobce není povinen přidávat do výrobku ovocnou šťávu. Tu může nahradit aromatem. A určitě to také udělá. A vodu s cukrem si umíte namíchat doma levněji a bez nevhodných barviv.

Pozor na konzervanty a barviva

Pokud najdete na obalu E 122 (azorubin) nebo E 133 (brilantní modř) nechte je tam. Tato barviva jsou nevhodná pro děti.  

Ani šťávy se sladidly nejsou výhra. Navíc chutnají tak neskutečně chemicky (Tedy aspoň mě.smiley)

Možná trošku smutný závěr

Sirupy, i ty nekvalitnější, by vždy měly být jen zpestřením pitného režimu. Pokud si chceme dopřát změnu, vždy bychom sirup měli ředit dostatečným množstvím vody.

Můžete si troufnout i na výrobu domácího sirupu

 

 

Datum: 
Pátek, 19 Červen, 2015

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.