23. díl seriálu JAK VYBÍRAT...DŽUSY

Není džus jako džus...
Jaký je rozdíl mezi džusem z koncentrátu, přírodní šťávou nebo třeba nektarem? Rozdíly jsou velké jak pro zdraví tak i pro Vaši peněženku...

Hned na úvod malý slovníček

Fresh – je čerstvě vymačkaná šťáva z ovoce nebo zeleniny. Není to koncentrát. Neobsahuje ani žádné přídatné látky.

Mošt – je vylisovaná šťáva z ovoce. Při průmyslové výrobě je hned po vylisování šťáva zbavena pěny, hned pasterována a stáčena do lahví. 

100 % ovocná šťáva - musí mít podíl ovocné nebo zeleninové složky vždy 100% a může být označena jako džus.
Ovocné šťávy neboli džusy mohou obsahovat přírodní cukry pro úpravu kyselé chuti, vitamíny, minerály a například kyselinu citrónovou (kolik čeho může obsahovat ten který džus, je přesně dáno legislativou).
Naopak používání konzervantů, sladidel, barviv a jiných přídatných látek má v džusech červenou

Ovocný nektar - je nápoj s nižším než 100% podílem ovocné nebo zeleninové složky – její minimální obsah se liší podle druhu ovoce (dolní hranice u většiny druhů je 25 %). Nektary mohou být doslazovány přírodními cukry, ale také sladidly nebo medem, mohou být obohaceny také o vitamíny a minerály.
Naopak ale nesmí obsahovat  barviva, konzervanty ani jiné přídatné látky. 

Ovocný nápoj - má podíl ovoce nebo zeleniny nižší, než je stanoveno pro nektar (záleží na druhu ovoce) – obecně je podíl ovocné nebo zeleninové složky u ovocných nápojů nižší než 25 %.
Ovocné nápoje mohou kromě vitamínů, minerálů, přírodních cukrů a sladidel obsahovat také přídatné látky (například konzervanty, barviva, aromata). 

Ovocná limonáda - obsahuje většinou jen velmi malé množství ovocné složky a bývá sycená oxidem uhličitým. Stejně jako ovocné nápoje může obsahovat přídatné látky.

Co znamená tajemná formulka „vyrobeno z koncentrátu“?

Takový džus se vyrábí z ovoce, která se nejprve vylisuje, pak následuje odstranění dužiny, a tak i odebrání většiny enzymů.
A poté se získaná šťáva vaří při 110°C, tím se šťáva zkoncentruje, ale bohužel se tak i připraví o vitamíny, a tím vznikne právě koncentrát, který se ještě většinou zamrazí, což je další šok pro obsažené látky a odveze do místa plnění, kde se většinou odpařená voda znovu doplní a „džusík“ se plní do krásného barevného obalu s obrázky ovoce.

Málokteré živiny tento proces přežijí. A my pak kupujeme džusy v dobré víře, že děláme něco pro naše zdraví. Není to tak?

Energetická hodnota je srovnatelná s kolou…

Je třeba mít na paměti, že džusy a jim podobné nápoje patří mezi poměrně kalorické nápoje s vysokou energetickou hodnotou, která je dokonce srovnatelná s kolou.
Možná se ptáte: „Jak je to možné?“ Jednoduše, je to dáno vysokým obsahem ovocného cukru, právě proto je dobré džusy ředit - alespoň v poměru 1-2:1, ve prospěch vody.

Ovocné džusy mají běžně více než 2000 kilojoulů na litr.
A kolik má kola? Okolo 1800 – 2000 kJ.
Nebo jinak – litr kvalitního džusu vyrobeného z čerstvého ovoce obsahuje stejně energie jako 30 kostek cukru.

Není třeba propadat panice, není to tak strašné, ale naředěný džus pijte raději dopoledne.

Protože už víme není džus jako „džus“, tak jak se nenechat „napálit“

  • Chcete-li koupit kvalitní, opravdu přírodní šťávu, sledujte pozorně etikety a vyvarujte nápojů z koncentrátu. Naopak hledejte informaci, že jde o čistou ovocnou šťávu.
     
  • Další kritérium - metoda stabilizace šťávy – pasterizace je méně šetrná metoda, vysokotlaká metoda je šetrnější.
     
  • Doba spotřeby – pokud má džus trvanlivost rok, musí být nějakým způsobem ošetřen a to mu ubírá na množství vitamínů a minerálních látek.
     
  • Obsah dalších chemických látek – ty kvalitní šťáva opravdu nepotřebuje.
     
  • Podíl ovocné složky - tak lehce odlišíte džus od nektaru.
    Džusem s vysokým obsahem ovoce nebo zeleniny totiž můžeme nahradit jednu z pěti doporučovaných porcí ovoce a zeleniny denně.
     
  • Obsah dužiny – je výhodnější kupovat druhy obsahující ji, protože ta napomáhá k dobrému trávení a zažívání.

Pár slov závěrem aneb jsou řešení

Pokud se rozhodnete kupovat fresh džusy, tedy ty "zdravější", nezapomeňte, že cukrů obsahují stejně, jako jakýkoli jiný džus. Proto je všeobecně lepší pít džusy dopoledne a naředit si je.  
Čerstvou šťávu z ovoce nebo zeleniny si můžete připravit i doma, pokud máte odšťavňovač nebo se na ní stavit ve freshabaru. Domácí šťávu pijte vždy čerstvou, nedělejte si ji do zásoby.

A pokud přece jen chcete džus koupit. Dá se vybrat. Například ten s názvem RIO fresh, který je lisován za studena, nebyly do něj přidávány konzervanty a je bez přidaného cukru. Najdete ho běžně v supermarketech.

 

 
Datum: 
Pátek, 12 Červen, 2015

Komentáře

8Super článek, spousta lidí si plete pojmy a pak jsou zklamáni kvůli jinému očekávání, navíc dost často si člověk chce opravdu koupit něco kvalitního a stejně pak zjistí, že tam jsou přidané látky. Nejlepší pak je ještě, když jsou šťávy BIO, ale to tady skoro nikdo nedělá, až na Black Kale www.blackkale.cz ti jsou jediní asi na trhu co dělají fresh džusy z BIO surovin, jsou parádní ! ;-) 

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.