22. díl seriálu JAK VYBÍRAT...OCHUCENÉ MINERÁLNÍ VODY a LIMONÁDY

Jak je to s limonádami a ochucenými minerálními vodami
Dá se vůbec vybrat nějaký aspoň maličko přijatelný druhwink?

Ochucené minerální vody a limonáda se všeobecně nedoporučují hlavně:

  • Kvůli jejich vysoké energetické hodnotě - Vždyť v běžné 1,5 litrové láhvi ochucené minerální vody můžeme najít17 rozpuštěných kostek cukru a přibližně 1300 kJ, což je přibližně 20% energetického příjmu běžné ženy redukující své kilogramy.

  • Vysokému obsahu sodíku - Většina lidí má už ve své stravě sodíku přebytek, proto je nevhodné přijímat ho ještě z minerální vody. A čím hlavně sodík našemu tělu škodí? Zvyšuje krevní tlak a způsobuje nadměrné zadržování vody v těle.
     
  • Vysokému obsahu celkových minerálních látek - čím méně minerálních látek voda obsahuje, tím méně zatěžuje organismus, a tím více škodlivin dokáže z těla odplavit. Nadměrné množství minerálních látek v nápoji tělu spíš uškodí, protože se v něm usazují.

Jak si z obchodu odnést tu pravou?

  • Vyberte minerálku s maximálním obsahem sodíku 150 miligramů na litr.
    Nízký obsah sodíku mají například Korunní, Mattoni, Magnesia.
    Naopak s vysokým obsahem, a tedy nevhodné k pravidelnému pití, jsou Poděbradka nebo Hanácká kyselka. Jednou dvoulitrovou lahví Poděbradky tak vyčerpáte polovinu své doporučené denní dávky sodíku.  

Co by určitě Vaše koupená limonáda neměla obsahovat?

  • Benzoan sodný - používá se jako konzervant.
  • Fruktózový sirup - je často používán jako náhražka klasického cukru.
  • Kyselina fosforečná - je spojována se vznikem ledvinových kamenů a dalších problémů s ledvinami. Dalším jejím nežádoucím účinkem je, řídnutí kostí při její nadměrné konzumaci.
  • Chemická aromata – pokud je na obale napsáno jen slovo „aroma“ buďte si jisti, že je chemicky vyrobené.
  • Kofein – přijímat kofein ještě v limonádách už je moc. Jistě bude Vašemu tělu stačit ten z kávy a čaje.

Ani Light varianty Vás nespasí

Varianty Light sice neobsahují žádné kalorie nicméně jsou v nich obsaženy chemické látky tzv. éčka, kterých již tak konzumujeme ve stravě mnoho a je to pro naše tělo zbytečná zátěž.

Testováním různých ochucených vod se zabývá mnoho testů. Zde jsou odkazy na dva z nich:

http://www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?id=4284
http://data.idnes.cz/g/eko/infografika_nealko.html

Už to slyším: „Když já mám tu limonádu tak rád/ráda.“

Kolem regálu s ochucenými nápoji nemusíte chodit obloukem, ale je důležité jejich množství a kvalita.
Všechny minerální vody je vhodné střídat, a to hlavně proto, abychom se „nepředávkovali“ obsaženými minerály, které by se mohli začít v našem těle ukládat a způsobovat zdravotní problémy.

Všechno je zkrátka o rovnováze a rozumu. Občas si skleničku dopřát můžete.

To bych nebyla já, abych nedoporučila, udělat si zdravější variantu doma

Zkuste si připravit domácí citronádu, okurkovou limonádu a mnoho dalších… Není to tak složité a Vaše tělo Vám bude vděčné.
Vyzkoušejte třeba tyto: 7 osvěžujících nápojů, které můžete pít v horku místo vody

Datum: 
Pátek, 5 Červen, 2015

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.