Proč je tak důležitý?
V těle dospělého je ho asi 25 g. Víc než polovina tototo množství je uložena v kostech.
Hořčík má v těle nezastupitelnou funkci:
- Podílí se na všech procesech probíhajících v těle.
- Působí jako ochranný faktor – antistresový, antitoxický, antialergický, protizánětlivý.
- Umožňuje činnost některých enzymů.
- Účastní se přenosu nervových a svalových vzruchů.
- Je nezbytný pro tvorbu bílkovin, tuků i sacharidů.
- Ovlivňuje srdeční činnost
Nejtypičtějším ukazatelem nedostatku jsou svalové křeče. Může se projevit i jako ranní únava, nespavost, bušení srdce, mravenčení nohou, časté bolesti hlavy a potíže s koncentrací.
Jak ho získat?
Zdroje najdeme hlavně v rostlinné říši:
- celozrnné výrobky
- pšeničné klíčky
- luštěniny
- listová zelenina
- ořechy
- kakao a čokoláda
- ovesné vločky
Z živočišných zdrojů:
- mléko a mléčné výrobky
- drůbež
- ryby
Kolik ho potřebujeme?
Podle směrnice EU ho denně potřebujeme 300 mg.
Zdroje:
Víš, co jíš.cz/teens. Na minerální látky s příborem, na minerály s geologickým kladívkem. http://www.viscojis.cz/teens/index.php?option=com_content&view=article&id=96:89&catid=55&Itemid=105
Kunová V. Zdravá výživa. Grada. 2004
Směrnice Rady 90/496/EEC z 24. září 1990 o označování výživových složek v potravinách
Komentáře
Marki: Trvalý odkaz
Dobrý článek. Doporučuji si také přečíst http://zdravotniradce.cz/nejste-ve-sve-kuzi-vyzkousejte-horcik-aneb-magn...