Takzvaný "červený vitamín" - B12 - KOBALAMIN

Proč je tak důležitý?

  • Hraje důležitou roli pro správné fungování nervové soustavy.
  • Ovlivňuje vznik i likvidaci červených krvinek, proto "červený".
  • Zabraňuje vzniku chudokrevnosti.
  • Účastní se trávení hlavních živin.
  • Je nutný pro řadu metabolických pochodu v buňkách.
  • Tento vitamín je stabilní vůči teplu, svoji aktivitu ztrácí na světle, za přístupu vzduchu a v alkalickém prostředí.

S nedostatkem vitamínu B12 se setkáváme hlavně u veganů, lidí, kteří vyloučili ze své stravy veškeré živočišné produkty.

Jak ho získat?

Jen z živočišných zdrojů:

  • tučné ryby,
  • vepřové maso,
  • tvrdý sýr,
  • vejce,
  • mléko a zakysané mléčné výrobky
  • vnitřnosti.

Kolik ho potřebujeme?

Podle EU je nutný denní příjem 1 μg.

Štítky: 
Datum: 
Úterý, 30 Červen, 2015

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.