Syn soli - SODÍK

Proč je tak důležitý?

  • Účastní se hospodaření s vodou a mineráliemi v těle.
  • Umožňuje činnost některých enzymů.

Při nedostatkukteré mohou nastat například po dlouhotrvajících průjmech, zvracení a nadměrném pocení, dochází ke svalovým křečí a poklesu krevního tlaku.

Jak ho získat?

Určitě Vás nepřekvapím, že jeho hlavním zdrojem je SŮL a výrobky na ní bohaté jako většina uzenin, masové konzervy, polévkové koření, instantní polévky a omáčky, tvrdé sýry, některé druhy pečiva, brambůrky, nakládaná zelenina, sójová omáčka, pokrmy z rychlého občerstvení (hamburgery) a jiné.

Naopak mezi zdravé zdroje patří – žitný chléb, ovesné vločky, rýže nebo třeba kyselé zelí.

Denní potřeba sodíku je poměrně malá, při práci v extrémních podmínkách (např. v horku) se ale podstatně zvyšuje, protože dochází k velkým ztrátám tekutin a minerálních látek potem.

Vysoký příjem sodíku v podobě soli je spojován s rizikem vysokého krevního tlaku a vzniku otoků, hrozí i poškození žaludeční sliznice. Navíc zatěžuje ledviny.

Kolik ho potřebujeme?

Optimální příjem je pod 2,5 g denně.

Zdroje:
Víš, co jíš.cz/teens. Na minerální látky s příborem, na minerály s geologickým kladívkem. http://www.viscojis.cz/teens/index.php?option=com_content&view=article&id=96:89&catid=55&Itemid=105
Kunová V. Zdravá výživa. Grada. 2004

Směrnice Rady 90/496/EEC z 24. září 1990 o označování výživových složek v potravinách

 

 

Štítky: 
Datum: 
Středa, 17 Červen, 2015

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.