Řasy - netradiční přísada z moře

Řasy jsou "chytré"

Mořské řasy jsou vlastně odrůdami chaluh, které rostou ve slaných vodách. Existuje více než tisíc různých druhů. Mnohé z nich jsou vhodné jako součást naší potravy. Možná namítnete: „Moře je špinavé, a tak nebudu jíst něco, co v něm roste“, ale řasy jsou „chytré“, a tam kde je stupeň znečištění vody příliš vysoký, prostě nerostou.

Řasám se přezdívá mořská zelenina, s "naší" zeleninou ale jde jen těžko srovnávat. Možná Vás překvapí, že mají například mnohonásobně více minerálních látek, protože je absorbují z mořské vody. Jde hlavně o draslík, vápník, mangan, fosfor, železo a jód.
Z vitamínů to jsou A, C, či skupiny B. 

Tato "mořská zelenina" je bohatá na rozpustné druhy vlákniny – algináty, karagenan a agar, které jsou jen velmi omezeně stravitelné, a proto zvyšují pocit nasycenosti. Algináty a karagenany se občas používají jako přísady některých potravinářských výrobků  (např. uzeniny, jogurty) k zajištění textury a stability.

Proč? Proč? Proč?

Fytochemikálie obsažené v řasách mají vysokou antioxidační aktivitu, příznivě působí na cévní systém, snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak.
Usnadňují trávení, proto je v přímořských zemích přidávají často k tučným či smaženým pokrmům.
Vysoký obsah jódu může být pozitivem u lidí s hypofunkcí štítné žlázy. 
Pomáhají také odstraňovat toxické látky z našeho těla, například těžké kovy kadmium, olovo a rtuť.

Jaké druhy řas můžete vyzkoušet?

Nori

  • Nori je nejčastěji používaná mořská řasa. 
  • Úplně nejjednodušší a pro začátečníky ideální, jsou zelené nori vločky, které jsou vhodné k okamžité spotřebě k dochucování pokrmů jako "koření".
  • Její pláty se využívají také na přípravu sushi. 
  • Nemusíme je předem namáčet ani vařit.
  • Obsahuje velké množství vitamínu B, A a C.
  • Právě tento druh zlepšuje trávení těžkých a smažených jídel. 

Kombu

  • Řasa kombu je hlubokomořská řasa rostoucí v čistých, chladných, severních vodách. Tvoří tvrdé lístky, které dorůstají až délky 10 metrů.
  • U nás je známá také pod názvem kelp.
  • Obsahuje nejvíce jódu ze všech druhů.
  • Je velmi bohatá na kyselinu algináovou, která příznivě působí na čištění střev.  
  • Odvádí z těla toxické zplodiny a usazeniny. 
  • Také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a chrání před vysokým krevním tlakem.
  • Nevýhodou je, že se musí se asi hodinu vařit.  
  • Výborné je řasu rozlámat na kousky o velikosti poštovní známky a vařit společně s luštěninami nebo rýží natural, protože změkčuje vlákna ostatních potravin a usnadňuje tak jejich stravitelnost.

Agar

  • Tato řasa roste v krásném tvaru barevných kapraďových vějířů nebo opeřených stébel.
  • Tento druh se používá pro přípravu aspiků, pudinků, dezertů, zmrzlin, omáček, marmelád a krémů, kde nahrazuje živočišnou želatinu, oproti ní tvoří mnohem jemnější strukturu.
  • Už při nepatrné koncentraci váže vodu a vytváří pevný gel. Má neutrální chuť.
  • Prodává ve formě prášků, tyčinek, vloček a plátků. 

Dulse

  • Tento druh tvoří malé 15-30 cm dlouhé a tenké měkké vějířovité lístky. 
  • Oceníte ji, pokud máte nedostatek železa, vápníku, hořčíku, fosforu a jódu.
  • Výrazně posiluje cévy.
  • Po namočení a nabobtnání jí lze obohatit salát. Nabobtnalou můžeme přidat i do polévek a omáček nebo směsí, společně ji ale ještě 10 minut povaříme. 

Arame

  • Tato aromatická řasa má hnědé lístky, které sušením zčernají.
  • Arame obsahuje hlavně jód, vápník a železo. 
  • Při pravidelné konzumaci pomáhá snižovat krevní tlak, cholesterol a prospívá tak při všech cévních a srdečních chorobách.
  • Může být vhodným doplňkem obilninových a luštěninových jídel, díky ní se stanou stravitelnějšími.
  • Je také vhodná do salátů. Pokud jí vaříme v polévce, neměla by v ní zůstat déle než 10 minut, protože jinak by přehlušila ostatní chutě. 

Wakame

  • Wakame je vhodná pro začátečníky, jelikož nemá výrazné rybí aroma. Svou pěknou zelenou barvou a strukturou připomíná klasickou suchozemskou zeleninu. 
  • Má vysoký obsah vlákniny, bílkovin, hořčíku, jódu, vápníku, železa a sodíku.
  • Dále čistí krev a pozitivně upravuje krevní tlak a pomáhá při zvýšené viskozitě krve.
  • Příprava této řasy je jednoduchá - kousek řasy se opláchne a namočí do studené vody. Po 10 minutách změkne a může se krájet a dát povařit na posledních pět minut do polévky, omáčky, luštěnin či obilovin.  
  • Pokud ji namočíme na půl hodiny, můžeme ji jíst i syrovou.

Hijiki

  • Čerstvá řasa má hnědou barvu, ale usušením přechází do černé.
  • Je bohatá na vápník a železo, dále pak obsahuje hořčík, jód, zinek, sodík a vlákninu. 
  • Je nutné ji 30 minut máčet.

Spirulina

  • Je to modrozelená mořská řasa s výraznými nutričními vlastnostmi.
  • Sušená obsahuje vysoké procento (60 % ) kvalitních bílkovin srovnatelných s živočišným proteinem.
  • Je dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, ale pozor! Často zmiňovaný vitamín B12 se v ní nachází pro člověka v neaktivní formě
  • Je nejbohatším zdrojem přírodního barviva chlorofylu.
  • Obsahuje vysoké množství železa v dobře vstřebatelné formě, vápníku, zinku, draslíku a hořčíku.
  • Napomáhá trávení a vyplavování toxických látek z organismu.

Jak je jíst?

V českých prodejnách a supermarketech najdeme řasy většinou sušené. Můžeme je přidávat do vývarů, luštěnin (snižují dobu vaření a zlepšují stravitelnost), dušené zeleniny nebo jimi ozvláštnit saláty.

Pozor - Řasy by měly být servírovány jen v malých množstvích, ale pravidelně. Používají se spíš jako "koření" při vaření nebo pro zvýraznění chuti.

Tak jak si nějakou řasu připravíte Vy?

Zdroje:
Synková H. Všechno je dobré. Triton. 2003.
Vím, co jím. Zelenina z moře. http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/tipy-zdrave-vyzivy/Zelenina-z-more__s639x9169.html
Vím, co jím. Brčálově zelené produkty? Ano! Jsou to kamarádi vašeho zdraví! http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/tipy-zdrave-vyzivy/Brcalove-zelene-produkty-Ano!-Jsou-to-kamaradi-vaseho-zdravi!__s639x7661.html
EUFIC. Mořské řasy a jejich výživná hodnota. http://www.eufic.org/article/cs/artid/Morske-rasy-a-jejich-vyzivna-hodnota/
MacArtain P, Gill CIR, Brooks M, Campbell R, Rowland IR. (2007) Nutritional value of edible seaweeds. Nutrition Reviews 65:535-543

Datum: 
Pátek, 21 Srpen, 2015

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.