Podle množství trans mastných kyselin se už nezorientujete

Proč jsou trans tuky tak nebezpečné?

Mnoho studií dokázalo, že trans mastné kyseliny poškozují zdraví, proto je vhodné je co nejvíce omezovat.

Jaké jsou například jejich účinky na naše zdraví?
Zejména je to zvyšování rizika aterosklerózy a diabetu 2 typu.
Dále při vysokých dávkách těchto látek dochází ke zvyšování celkového množství cholesterolu v těle a škodlivého druhu cholesterolu LDL.
Zvýšené množství se považuje také za rizikový faktor osteoporózy.

Doporučený denní příjem

Doporučený příjem trans mastných kyselin je stanoven na 1 % ze všech přijatých kalorií.
V případě energetického příjmu 2000 kalorií denně jsou to zhruba 2 gramy transmastných kyselin na den.

Kde se trans tuky v potravinách vyskytují?

Vznikají hlavně při umělém ztužování rostlinných tuků hydrogenací. Takže je ve velké míře najdeme ve ztužených levných tucích jako je kokosový a palmový. Ty se používají velmi často levných do oplatek, sušenek, polev a čokoládových náhražek (čokoládová pochoutka a jiné názvy).
Ale také do mnoha polotovarů, protože se takto polotovar oblevní, kvůli nízké ceně těchto tuků.
Při hlubokém smažení (fritování) se zpravidla používají právě trans tuky.
Dříve vznikaly při některých postupech ztužování tuků při výrobě margarínů. Současné kvalitní roztíratelné tuky a margaríny díky moderním způsobům výroby trans mastné kyseliny již obsahují pouze v nutričně nevýznamném množství, menším než např. máslo.

Jak tedy omezit množství tuků, ikdyž to z obalů nepoznáme?

  • Vyhýbat se polotovarům a hotovým smaženým jídlům.
  • Hlavním ovlivnitelným zdrojem trans mastných kyselin jsou částečně hydrogenované oleje - nekupovat výrobky s těmuto tuky.
  • Používat selský rozum – pokud je výrobek příliš levný, asi nebude obsahovat kvalitní suroviny.
  • Vsaďte na kvalitu – nekupujte výrobky, které nejsou pravými čokoládami – například čokoládová pochoutka se opravdu s čokoládou nedá srovnat.

Zdroje:
- Dlouhý, P., and M. Anděl. "TRANS IZOMERY MASTNÝCH KYSELIN VE VÝŽIVĚ JAKO RIZIKOVÝ FAKTOR KARDIOVASKULÁRNÍCH ONEMOCNĚNÍ." Špecializovaná nemocnica sv. Svorada Zobor, no Nitra (2009): 24. https://www.snzobor.sk/HTML/WEBGALERIA/CD_XXIX_ZD_2012/files/ZBORNIK09.pdf#page=26
- Grofová, MUDr Zuzana. "Mastné kyseliny." Medicína pro praxi 7 (2010): 388-390.

- Nasyceneskodi.cz. Shrnující prohlášení z Mezinárodního setkání odborníků. Kvalita tuků ve stravě a její význam pro zdraví, Barcelona. http://www.nasyceneskodi.cz/shrnujici-prohlaseni-z-mezinarodniho-setkani-odborniku/

 

 

Autor článku

Brokešová Pavla...
Obrázek uživatele Brokešová Pavla výživový poradce