Konečně mají muži důvod, proč musí pít pivo - vitamín B2 - RIBOFLAVIN

Proč je tak důležitý?

  • Je nezbytný pro růst a dělení buněk.
  • Pomáhá spalovat sacharidy.
  • Podílí se na enzymatické činnosti.
  • Napomáhá uvolňovat energii ze sacharidů a tuků.
  • Snáší dobře vysoké teploty, ale nemiluje světlo. Proto není vhodné vařit jídlo bez přikrytí hrnce pokličkou.

K nedostatku riboflavinu nejčastěji dochází u lidí, kteří jsou léčeni antibiotiky nebo trpí některými chorobami (např. onemocnění štítné žlázy nebo poruchy trávicího traktu, celiakie, cirhóza jater, diabetes). První symptomy nedostatku jsou bolavé a citlivé ústní koutky, záněty sliznic vnitřní části ústní dutiny a jazyka.

Jak ho získat?

  • pivovarské a pekařské droždí,
  • mléko, tvaroh a sýry (Pozor: ​Kvůli tomuto vitamínu neuchovávejte mléko v průhledném obalu, jinak se tento vitamín zničí.)
  • vejce,
  • kakao,  
  • vepřové, hovězí a telecí maso,
  • ořechy,
  • brambory,
  • ryby.

Kolik ho potřebujeme?

Podle směrnice EU ho potřebujeme 1,6 mg denně.

 

Štítky: 
Datum: 
Úterý, 30 Červen, 2015

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.