Jaký vliv na Vás má "špatné jídlo"

Dnes budu čerpat z výborné knížky doktorky Gillian McKeithové „Jste to co jíte“, protože jídlo nás opravdu ovlivňuje každý den a má souvislost i s našim zdravím. Je sice pravda, že největším zdrojem energie člověka je právě strava, ale velmi záleží na její kvalitě a množství.

„Špatné“ jídlo Vám může velice uškodit. Zde je pár vlivů, jaké toto jídlo může mít:

  • budete rychleji stárnout
  • budete tloustnout – nemusí to nastat hned, ale jednou se to pověstné „ucho džbánu utrhne“
  • budete mít zažívací problémy – nadýmání, plynatost, zácpa,...
  • únava – toto jídlo velice zatěžuje tělo a nedodává mu potřebné živiny
  • problémy se soustředěním
  • náladovost
  • bolesti těla
  • problémy s pletí, vlasy, nehty
  • podpoří v těle toxické procesy
  • a mnoho dalších vlivů

„Špatné sacharidy“

Většina běžně konzumovaných jídel obsahuje převahu jednoduchých sacharidů neboli cukrů – sušenky a další sladkosti, sladké pečivo, limonády a mnoho dalšího. Do těchto potravin byl přidán bílý rafinovaný cukr, který nedodává našemu tělu nic jiného než jen rychlou energii. Během procesu rafinace je odstraněna většina vitamínů a minerálů, a proto se tyto potraviny při vstupu do těla chovají jako čistý cukr – rychle se dostanou do krve, kde způsobí narušení hladiny glukózy a neodolatelnou chuť na další sladké.
Pokud jíte takových jídel hodně, nepochybně s Vámi začne jídlo pěkně „mávat“ a ovlivňovat Vaše nálady. Jejich přebytky se navíc ukládají do námi tak nechtěných tuků.

„Špatné bílkoviny“

Nadbytek tučné zvířecí svaloviny s vysokým obsahem bílkovin (hlavně červené druhy masa - vepřové, hovězí) může překyselit krev, vyčerpávat zásoby vápníku, nadměrně zatěžovat ledviny a játra a působit zažívací problémy.

„Špatné tuky“

Nasycené živočišné tuky jsou těžké a v těle s nadsázkou řečeno „zkamení“, a tak vedou například ke zhoršené funkci tepen a vyššímu riziku kardiovaskulárních nemocí. Navíc dnes jíme většinu potravin s přemírou nasycených tuků – červené druhy masa, máslo, sýry a mnoho dalších. S přemírou těchto tuků se tělo neumí vypořádat, proto se brání mimo jiné vysokým krevním tlakem a zvýšenou hladinou cholesterolu.

Rafinované potraviny

Většina dnešních jídel a potravin je průmyslově zpracována. Rafinované potraviny jsou většinou zbaveny svých přirozených výživových hodnot a vlákniny. Konzument tak dostává koncentovanější a více intenzivní chuť, na kterou si zvykne. Navíc jsou některé tyto potraviny doslova napěchované aditivy, které jim pomáhají v trvanlivosti, vzhledu, chuti atd. Způsobují zmatek v lidském těle a nepříznivě ovlivňují jeho zdravotní stav, protože není na zpracování těchto potravin uzpůsobeno.

Čas na změnu

Tělo se příjmu nevhodného jídla brání, vysílá signály o nevhodnosti této stravy, proto je třeba tělu naslouchat a změnit toto své stravování, abychom svému tělo zvytečně neubližovali.
Tento článek je velmi zjednodušený, měl by sloužit jako impulz, chtít Vaše návyky změnit. Můžeme Vám pomoci to změnit, stačí jen chtít, není to tak těžkéwink.

Zdroje:
McKeithová G. 2005. Jste to, co jíte

Autor článku

Brokešová Pavla...
Obrázek uživatele Brokešová Pavla výživový poradce