Říká se, že jíme i očima.
Pokrm, který vypadá už k na první pohled přitažlivě, v nás určitě vzbudí mnohem větší chuť, než ten nepříliš úhledně navršený na talíři. Má-li jídlo vypadat opravdu výjimečně, zkuste ho i tak naservírovat. Servírovat zajímavě upravené pokrmy není ovšem žádná „věda“.
Množství přijaté energie je samozřejmě přímo úměrné i velikosti porce, kterou sníme. A jaké množství jídla zkonzumujeme v jedné porci je, do jisté míry, dáno i způsobem, jakým se nabízí a servíruje. Pokud sníme stejné množství jídla v poklusu z papírového tácku, zasytí nás psychicky daleko méně, než když ho hezky upravíme, pěkně prostřeme a v příjemné pohodě vychutnáme.
Pohrávejte si s kontrastními barvami a strukturami, abyste z prezentace vytěžili maximum. Nakonec vše doplňte voňavými bylinkami a kořením, čímž povýšíte na další úroveň.
Jak tedy „udělat z komára velblouda"? Zde je pár rad:
1. Porcelán
Zkuste si jídlo naservírovat na svůj nejhezčí porcelán – nevypadají i běžná kuřecí prsa lákavěji? Naservírujte si jídlo jako zámeckou hostinu.
Pokud jste na pochybách s barvou talířů, vždy volte bílé talíře. Ty vizuálně nesoupeří s podávaným jídlem, naopak, poskytují žádoucí kontrast - barvy na nich vypadají zářivější a textura výraznější.
"Prayitno / Thank you for (4 millions views" licencováno podle CCBY2.0.
2. Doplňky
Nezapomeňte také na zbytek stolu. Příbory, sklo, ubrus a prostírání, to všechno může umocnit celkový zážitek z jídla.
3. Kombinujte barvy
Vyhněte se jednobarevnému schématu. Porce jídla na talíři vypadá lákavě, pokud je plná kontrastů barev. Přidejte na těstoviny zdravé zelené pesto a pokrájená cherry rajčátka a hned bude zážitek z jídla úplně jiný. Plátek masa lze doplnit různobarevnou zeleninou jako je zelená, oranžová, žlutá a červená. I brambory posypané čerstvou petrželkou vypadají hned přitažlivěji.
"atoes and friends" licencováno podle CCBY2.0. tom
4. Experimentujte se zajímavými tvary
Můžete například zeleninu nakrájet na různé tvary, aby sama o sobě vynikla. Na rýži nebo šťouchané brambory můžete použít tvořítko a tvarovat tak kopečky. Právě fantazií můžeme někdy „dohnat" použití obyčejnějších surovin. Například běžnou svačinu - krajíček chleba, máslo, kousek papriky a list salátu - přetvoříme pomocí párátka nebo špejle v hezkou lodičku s napnutou plachtou. Vděčnými pomůckami nám také budou drobná tvarovaná vykrajovátka. Do polévky s nimi můžeme vypichovat ozdobné tvary z nudlového těsta nebo zeleniny (vařené i syrové) i z lístků bylinek.
Podobně lze zdobit i předkrmy či hlavní jídla.
5. Množství
Naše oči se dají snadno oklamat. Před servírováním jídlo upravte na menší kousky – bude Vám ho připadat hned více. Pokud ho budete jíst pomalu, dříve si uvědomíte pocit nasycení a nesníte tak velké množství.