"Domácí lékař" - 1. díl

Někdy nemusíte být lékař, abyste zjistili, že je něco v nepořádku. Tělo nám vysílá signály, že je něco špatně, je třeba mu naslouchat.
V dnešním článku se zaměříme na znaky na hlavě.
Dnes opět čerpám z knihy Jste to, co jíte, kde autorka Dr. Gillian McKeithová popisuje pár základních znaků, jak poznat, že je něco s Vaším tělem špatně.

Jazyk

Jazyk je důležitým indikátorem zdraví. Lze ho vnímat i jako „okno do vnitřních orgánů“. Některé znaky právě na jazyku mohou napovědět o problémech v celém těle.

Prasklina uprostřed

Pokud máte trhlinu prostředkem jazyka, ale nedosahuje až ke špičce znamená to, že Váš žaludek je oslabený a máte v nepořádku trávení. Pravděpodobně máte ve Vaší stravě nedostatky a nemáte tolik energie, kolik byste mohli mít.
Doporučením je jíst lépe stravitelná jídla jako jsou například polévky. Jezte také více ovoce a zeleniny, ty obsahují trávící enzymy, které podporují trávení.

Zubaté okraje jazyka

Opět jsou znakem nedostatku ve výživě - také jde o znak problému s trávením i slezina nemusí být v tomto případě plně funkční.
Jezte proto potraviny pro její podporu: luštěniny, jáhly, ječmen, zelenina, ryby.

Bolestivý jazyk

Bolestivost je jasným znamením nedostatku některé živiny – nejčastěji železa, vitamínu B6 nebo B3.
Snažte se doplnit tyto nedostatky přidáním zdrojů bohatých na tyto živiny.

Bílý povlak

Tento povlak je znakem přílišného zahlenění těla. Naše tělo zahleňuje především nadbytek mléčných výrobků, moučných výrobků z pšenice a rafinovaný cukr.
Takto se může také projevovat nedostatek prospěšných bakterií v těle.

Malé prasklinky

Popraskaný jazyk je často znakem nedostatečné absorpce vitamínů, hlavně těch za skupiny B. Tento nedostatek je často doprovázen nedostatkem energie. Zde je třeba doplnit do stravy zdroje vitamínů skupiny B.

Žlutý povlak

Žlutý povlak je znamením podráždění ve střevech a nedostatku prospěšných bakterií.

Červená špička jazyka

Toto je většinou projev emocionálního rozrušení a stresu, ikdyž zde není lehké a rychlé řešení, zkuste svůj stres zmírnit a uklidnit se.

Hlava

Lupy

Mohou být známkou nedostatku esenciálních mastných kyselin, vitamínu B6 a selenu.
Tyto látky lze doplnit lněným olejem – 2 polévkové lžičky denně. Můžete přidat i doplňky na podporu výživy vlasů – nejlépe s obsahem 200 mg selenu a 600 mg biotinu.

Tvář

Vystouplé cévy

Toto může být znak nedostatku enzymů nebo žaludečních šťáv. Jezte proto více potravin bohatých na enzymy jako je syrové ovoce a zelenina, naklíčené obilí nebo naklíčená semínka.

Uši

Praskliny za ušima

Praskliny za ušima mohou značit nedostatek zinku, ale jeho doplnění může trvat velice dlouho. Dobrými zdroji zinku jsou dýňová, slunečnicová nebo sezamová semínka.

Voskový maz

Voskový maz v uchu může naznačovat na nedostatek esenciálních mastných kyselin, toto se může stát hlavně při nadměrnému omezení všech tuků. Proto přidávejte do své stravy zdroje nenasycených mastných kyselin – například použitím oleje do salátu, semínky třeba lněnými.

Oči

Bledý vnitřek spodního víčka

Pokud stáhnete spodní víčko dolů a vidíte bledou barvu místo červenorůžové, může to být známka anémie. V tom případě potřebujete přidat zdroje železa a vitamínů skupiny B včetně B12. Dobrými zdroji železa jsou obecně červené potraviny – červené druhy masa ale i ovoce a zeleniny.

Tmavé kruhy pod očima 

Tmavé kruhy pod očima často ukazují na alergii na nějaké jídlo/potravinu, proto jezte pestře ne jednostranně.
Déle můžete mít oslabeny ledviny, zde jsou dobrými zdroji obiloviny, fazole, zelenina, byliny a čaje.

Ústa

Popraskané koutky

Popraskané koutky úst signalizují nedostatek vitamínu B2. Ten doplní tmavě zelená zelenina, mandle, petržel, déle také vnitřnosti, vejce nebo třeba pšeničné klíčky.

Oteklý spodní ret

Toto znamená opět problémy s trávením. Zde je „lékem“ pestré jídlo a vyváženost stravy.

Rozpraskané rty

Ty velice často značí nedostatečný pitný režim.
 

Jste už zahlceni informacemismiley? Budeme potračovat dalším dílem zítra.
V našem článku jsou jen tipy, určitě nenahrazují rady lékaře a se závažnějšími nebo přetrvávajícími problémy se určitě běžte poradit se svým lékařem.

Zdroje:
McKeithová G. 2005. Jste to, co jíte

 

Zdroje:
McKeithová G. 2005. Jste to, co jíte
Zdroje:
McKeithová G. 2005. Jste to, co jíte
Zdroje:
McKeithová G. 2005. Jste to, co jíte

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.