Bylinkové kuchtění

Bylinky používáme hlavně pro jejich chuť a vůni.
Díky nim je také naše trávicí ústrojí ve větší pohodě, nezatěžují ho a některé druhy mu i ulevují (fenykl, máta, mateřídouška, meduňka). Tyto rostlinky totiž podporují trávení a obsahují mnoho minerálních látek a vitamínů důležitých pro náš organismus.
Skvělá chuť bylinek nám pomáhá snižovat ostatní použité množství soli a koření.

Jak kouzlit s bylinkami v kuchyni?

Čerstvé bylinky se hodí téměř všude. Při přípravě masa využijete například rozmarýntymiánbazalku nebo oregáno. Dají se využít ale i při pečení sladkých dobrot.

A jak je používat? Abychom si zachovali vše, čeho si na nich ceníme, je třeba je sekat nebo natrhat až těsně před podáváním pokrmu. Natrhání je lepší, protože kontaktem s nožem se ztrácí některé cenné látky. Pokud přidáte bylinky až ke konci vaření a nechte je krátce působit, bude chuť výraznější. Používáme-li ale sušené natě bylinek, musíme je nějakou dobu připravovat společně s pokrmem, abychom jejich vůni opět rozvinuli.

Nespotřebujete všechny. Nevadí

Jak uchovat čerstvé bylinky? 
Pro jejich uskladnění vložte rostlinky do sklenice se studenou vodou tak, aby jejich stonky byly ponořeny ve vodě do výšky nejméně 2,5 cm. Přes takto ponořené bylinky přetáhněte igelitový sáček a upevněte ho gumičkou. Dejte pozor na to, aby byl sáček přetažený jen volně. Tento "balíček" dejte do ledničky nebo na jiné chladné místo. Nejpozději každý druhý den vyměňujte vodu a seřezávejte konce stonků.

Delší uskladnění domácích výpěstků
Velkou výhodou je, že je můžeme i snadno zamrazit nebo nasušit a mít je vždy po ruce. Pokud se rozhodnete bylinky usušit, netrhejte jejich lístky ze stonků. Lístky na stoncích odstraňte až po úplném vysušení.
Další variantou je vytvoření lahodných bylinkových olejů a octů, které úžasně ladí s tepelně upravenými pokrmy.

Mějte ale na paměti, že sušené bylinky mají mnohem silnější a výraznější chuť, a proto do jídel používejte přibližně poloviční množství, než byste dávali čerstvých. 

Voňavé zajímavosti

Bazalka je jedno z nejúčinnějších přírodních antidepresiv. Možná i proto mají Italové nebo Francouzi mnohem lepší náladu, než my Středoevropanésmiley. Na zahnání zimních depresí je jako stvořená…

Dobromysl bychom klidně mohli použít do elixíru lásky – umí totiž uvolňovat a rozpalovat nesmělé.

Středomořská bylinka rozmarýn symbolizuje mileneckou věrnost, pravděpodobně díky jejímu zlepšování paměti. Ze stejných důvodů ji ocení studenti. Slouží také k odvrácení vyčerpání.

Název aromatické bylinky - tymián se odvozuje od řeckého thyein, což znamená kouřit. Ale nebojte se, nejde o zlozvyk kouření, ale spíš o vykuřování – používal se zřejmě pro desinfekci místností po nemocných. I dnes víme, že má opravdu schopnost usmrcovat choroboplodné zárodky.

Kopr má spolu s mátou ochlazující účinky, to se jistě v těchto parných dnech bude hoditwink. Má navíc uvolňovací a uklidňovací účinky, které oceníme hlavně při bolestech hlavy.

Máta je dobrým pomocníkem proti nevolnostem. To určitě oceníte při dlouhých prázdninových cestách s dětmi autem - stačí nakapat pár kapek mátového olejíčku.

Užijte si babí léto s bylinkami!

Podělte se s námi o své zkušenosti s bylinkovým vařením v Nedělní ONLINE kavárně. Přispět můžete klidně hned: Nedělní kavárna - Bylinkové kuchtění

Zdroje:
Synková H., Všechno je dobré. Triton. 2013

 

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.