Bojovník proti vlivům vnějšího prostředí - VITAMÍN E

Pojmem vitamín E zahrnujeme celkem osm sloučenin - čtyři tokoferoly (alfa, beta, gama a delta tokoferol) a čtyři tokotrienoly (alfa, beta, gama a delta tokotrienol).

Proč je tak důležitý?

  • Vitamín E chrání náš organismus před škodlivými vlivy vnějšího prostředí. Je to nejdůležitější antioxidant, který je rozpustný v tucích.  
  • Vlastnosti vitaminu E jsou podporovány současnou přítomností vitamínu C, příp. jiných antioxidantů.
  • Zvyšuje také odolnost organismu proti virům a bakteriím, a to zejména u starších lidí.
  • Snižuje srážlivost a rozpouští krevní sraženiny.
  • Snižuje riziko vzniku infarktu myokardu a působí preventivně proti rakovině.

Jak ho získat?

Nejbohatšími zdroji vitaminu E jsou:

  • rostlinné oleje (arašídový, sójový, kukuřičný, slunečnicový),
  • oříškya semena
  • celá obilná zrna a klíčky.
  • Je náchylný na tepelnou úpravu. Při průmyslovém zpracování surovin dochází ke ztrátě vitamínu E. Například rafinací rostlinných olejů se ztratí až 70 % z původně přítomného množství.

Kolik ho potřebujeme?

Denní doporučená dávka je 10 mg.

Zdroje: 

Kunová V. Zdravá výživa. Grada. 2004 

Víš, co jíš.cz/teens. Vitamíny. http://www.viscojis.cz/teens/index.php?option=com_content&view=article&id=93:87&catid=56&Itemid=106

Mindell E. Nová vitamínová bible. Ikar. 2006

Štítky: 
Datum: 
Úterý, 7 Červenec, 2015

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.