7. díl seriálu - JAK VYBÍRAT...UZENINY

Spotřeba nejrůznějších uzenin je v ČR velmi vysoká a jejich oblíbenost neklesá.
Ale jak koupit opravdu kvalitní uzeninu?
Je pár základních kritérií podle, kterých je dobré se řídit.

Co je vlastně na těch uzeninách tak špatného?

Na rozdíl od libových mas mají uzeniny většinou mnohem vyšší obsah tuku, cholesterolu a zejména soli. Tím pádem i jejich celková energetická hodnota není rozhodně zanedbatelná. Stačí přitom sníst jen kousek klobásy či 5 dkg vysočiny a v takovém „kousku“ sníte už až 25 g tuku, navíc určitě není problém sníst klobásku celou.

Navíc je tu to velké množství soli, která má ve zvýšeném množství negativní vliv na naše zdraví. Obsah soli v uzeninách kolísá od 1,7 % – u velmi kvalitní šunky, přes 4 -5 % – u suchých salámů a párků po 8 – 10 % – u paštik, což je velmi podstatný přísun soli, když denní spotřeba soli by neměla přesahovat 6 g.

Hlavním problémem uzenin je zejména přemíra soli a tuku. Přijatelnou variantou je šunka, ideálně s co nejvyšším podílem masa, šunka od kosti, kladenská pečeně, kuřecí či krůtí šunka.

Po čem tedy v pultu sáhnout?

Jsou tři základní parametry, které by nás měly hlavně zajímat.

  1. obsah masa vybírejte výrobky s podílem svaloviny od 80 – 97 % čím více, tím lépe
  2. celkový obsah tuku – ten by se měl pohybovat mezi 3 – 5 %
  3. obsah soli – pochopitelně čím méně, tím lépe – ale méně než 1,5 % nenajdeme (ideálně od 1,5 % do 2,5 % soli)

Takže pečlivě studujte údaje na obalu, pokud si je kupujete u pultu, můžete se zeptat prodavače na přesné složení konkrétního výrobku. Máte na to právo.
Pokud na obale balených výrobků nějaký údaj nenajdete, raději ho nekupujte.

Jaký druh?

Základem při výběru šunky je označení jakosti. Je vhodné volit mezi šunkami výběrovými nebo ještě lépe šunkami nejvyšší kvality, protože ty na rozdíl od šunky standardní jakosti, nesmí obsahovat škroby, barviva a rostlinné bílkoviny. Zároveň mají i vyšší podíl čistých svalových bílkovin, tedy obsahují více kvalitního masa.

  • Šunka nejvyšší jakosti obsahuje minimálně 16 % čistých svalových bílkovin, což odpovídá minimálně 89 % masa.
  • Výběrová šunka obsahuje alespoň 13 % čisté svalové bílkoviny, tj. přinejmenším 72 % masa.
  • Šunka standard, musí obsahovat minimálně 10 % čistých svalových bílkovin, což odpovídá minimálně 55,5 % masa, může obsahovat aditiva.

Při nákupu důvěřujte i smyslům

Na pohled rozlišíme dobrou šunku podle viditelnosti struktury masa ve velkých kusech. Ty nejlepší šunky jsou křehké, mají příjemnou narůžovělou až načervenalou barvu a jsou spíše sušší (pokud jsou šunky vlhké, obsahují více nástřiku, a tak kupujeme „drahou vodu“ místo svaloviny).

Dětská šunka není nutně zdravější

Pokud si myslíte, že když kupujete dětskou šunku, jedná se o výrobek, který musí být nutně zdravější, není to tak úplně pravda. Jedná se v podstatě o marketingový tah. Na dětskou šunku se totiž nekladou žádné legislativní požadavky, to znamená, že může obsahovat více soli a méně kvalitního masa. Proto její složení sledujte opravdu pozorně.

Je libo páreček nebo salám?

Bohužel pro milovníky jiných uzenin – suché salámy a klobásy, paštiky se svými výživovými hodnotami mezi součásti zdravé stravy nedostanou.

Pokud máte chuť na párek, tak čas od času si ho dopřát můžete, ale vybírejte druh s minimálně 75 % masa.

Zajímavost: Malé srovnání z videa Vím, co jím

Nákupem kvalitní šunky rovněž ušetříte. Když porovnáme cenu masa u kvalitní, s obsahem masa převyšujícím 90 procent, která stojí 265 korun za kilogram.
S druhou druhou šunkou s přídatnými látkami a vodou - vyšla sice jen na 245 korun za kilogram, ale ve skutečnosti byla dvojnásobně dražší než ta devadesátiprocentní. Obsahovala totiž pouhých 50 procent masa.

Rada na závěr

Vybrat kvalitní šunku nemusí být až tak náročné. Stačí vědět, jak se správně orientovat v jejím označení.

Zdroje:
Vím, co jím. Bez uzenin nemůžete žít? Jak si jimi neničit zdraví. http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/Bez-uzenin-nemuzete-zit-Jak-si-jimi-nenicit-zdravi__s590x8419.html
Vím, co jím. Video - Jak vybírat šunku. http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/videa/Jak-vybirat-sunku__s593x7552.html

 

Autor článku

Brokešová Pavla...
Obrázek uživatele Brokešová Pavla výživový poradce