3. díl seriálu ŽIVINY...JEDNODUCHÉ SACHARIDY

Pro tyto látky platí označení CUKRY, které je pro některé synonymem názvu SACHARIDY...a to je špatně, pojďme si to tedy v tomto článku vyjasnit a dozvědět se, proč právě jednoduché sacharidy jsou v naší běžné stravě takovým problémem a proč je třeba je redukovat jejich množství.

Podle složení molekul rozlišujeme sacharidy na jednoduché (tvořeny 1–2 molekulami) a složené (více molekul).

Jednoduché sacharidy jsou tvořeny jednotlivými molekulami (monosacharidy) nebo dvěma molekulami spojenými dohromady (disacharidy). 

Monosacharidy

Tyto látky jsou konečným produktem metabolismu složitějších cukrů. Jen tyto cukry mohou být našim organismem vstřebávány
Jsou tedy pro náš organismus okamžitou zásobárnou využitelného zdroje energie. Což má své výhody i nevýhody...

Záleží na situaci:

  • Tato jednoduchá forma „rychlých cukrů“ se nemusí totiž dále zpracovávat za pomocí trávících enzymů a prochází přímo z trávícího traktu do krevního oběhu, takže je zdrojem velmi rychlé energie, což využijí hlavně sportovci.
  • Na druhou stranu se nám při nárazovém podání většího množství těchto cukrů prudce zvýší i jejich hladina v krvi. A to má za následek rozkolísání hladiny cukrů v krvi a větší vyloučení hormonu inzulínu, který má na starosti udržování stabilní hladiny krevního cukru. Následkem této reakce dochází k poklesu hladiny krevního cukru pod normální hladinu (hypoglykémie), což vede právě k tomu rozkolísání hladiny cukrů a pocitu rychlého hladu,nervozity nebo únavy.
    Pokud se přejídáme jednoduchými cukry, vede to k vyčerpávání slinivky a její schopnosti tvorby inzulínu.

Nejvýznamnější zástupci monosacharidů:

Glukóza (hroznový cukr) – nejdůležitější cukr pro lidský organismus je glukóza. Zajišťuje energii nejen pro svaly, ale je také jediným možným zdrojem

 energie pro mozek. Glukóza se vytváří téměř ze všech sacharidů, které přijmeme ze stravy.
Glukóza se samostatně nachází převážně se v medu, vinných hroznech a dále je součástí některých iontových nápojů pro sportovce.

Fruktóza (ovocný cukr) – nachází se především v ovoci a medu.
 

Galaktóza - vzniká při štěpení mléčného cukru zvaného laktóza.

Musíme si uvědomit, že přímé dodání jednoduchých sacharidů naše tělo moc nepotřebuje.
Hlavním zdrojem energie by měly být komplexní sacharidy, které se uvolňují pomaleji, o nichž se něco dozvíte v dalším díle tohoto seriálu.

Disacharidy

Jsou složené ze dvou molekul. 
Nejznámějších a bohužel i nejpoužívanější disacharid je sacharóza neboli řepný cukr.
Najdeme ho s nadsázkou všude - v bílém a hnědém cukru, cukrovinkách, dortech, nápojích ale také třeba v kečupech nebo jogurtech.
Sacharóza je tedy cukr, kterým běžně sladíme a který si vybavíme pod pojmem cukr. Kvůli jeho ceně je také nejpoužívanějším cukrem v potravinářství

Po rozštěpení sacharózy vzniká glukóza a fruktóza.

Určitě pro Vás nená překvapením, že má velmi vysoký glykemický index, a tak má i tendenci výrazně zvýšit hladinu krevního cukru.
Pokud není energie spotřebována, je uložena do tukových podkožních zásob.

Proč se označuje jako zdroj prázdných kalorií?
Neobsahují žádné další výživné látky, nedodá tělu mimo rychlou energii nic navíc. 

Dalším významným disacharidem je laktóza neboli mléčný cukr.
Najdeme ji především v mléku a mléčných výrobcích.
Jde o spojení glukózy a galaktózy.
V současnosti mnoho lidí trpí laktózovou nesnášenlivostí, která je způsoběna právě touto látkou.

Maltóza neboli sladový cukr se skládá se ze dvou molekul glukózy.
Je součástí obilovin, proto je i součástí českého národního nápoje piva.

Zdroje:
Kunová V. Zdravá výživa. 2004. Grada
Víš, co jíš. Sacharidy ve výživě. http://viscojis.cz/teens/index.php?option=com_content&view=article&id=141%3A133&catid=53%3Asacharidy-ve-vyiv&Itemid=103

 

Štítky: 
Datum: 
Pondělí, 18 Květen, 2015

Autor článku

Brokešová Pavla...
Obrázek uživatele Brokešová Pavla výživový poradce