29. díl seriálu JAK VYBÍRAT...MLETÉ MASO

Ještě jsme Vám neporadili JAK VYBRAT mleté maso. 
Tak honem do toho, protože není mleté jako mleté maso.

Mleté maso nebo polotovar?

Málokdo z nás tuší, že dnes můžeme v obchodech narazit na dva druhy mletých masných výrobků.

Varianta 1: Čisté mleté maso - bez jakýchkoliv dalších přídavků, které se jen umele a zabalí. Smí obsahovat maximálně 1% soli.

Varianta 2: Masný polotovar, kde je kromě masa přidána sůl a další konzervační látky, které brání množení mikroorganismů. Tento výrobek seženeme častěji.

Jak vybrat nejlépe?

Mletého masa se bát nemusíme, když dodržíme určité podmínky. Hlavní roli hraje především kvalita a čerstvost a stejně tak teplota a úroveň hygieny ve výrobně o většině nám napoví pár znaků:

Vzhled: Růžové nebo šedé?

Kvalitní mleté maso je homogenní směs jasně růžové až červené barvy s bílým mramorováním tukem. U čerstvého masa jsou většinou viditelné kontury po mletí.
Pokud má směs šedý nádech, znamená to, že výrobek nebude nejčerstvější.
Když je naopak příliš světlé, znamená to, že je v něm až moc tuku.

Cena: varovný signál kvality

Kilo čistého mletého masa za padesát korun by nás mělo varovat – jistě to nebude nic moc kvalitního.

Balení: Vanička nebo fólie

Všímat bychom si měli i toho, jak je maso zabaleno. Maso balené v takzvané ochranné atmosféře totiž vydrží déle než to, které je jen přikryto jen polyetylenovou fólií.

Pozor na názvy:

Rozdíl mezi "mletým masem" a "polotovarem" jsme si už vysvětlili, ale najdeme ještě jeden název - mělněné maso – to ale nemá definici v zákoně, proto nemusí spolňovat pravidla pro mleté maso, jde spíš o obchodní název masného polotovaru.

Četba etikety: Cesta k úspěchu

V chladícím boxu vybírejte výrobky s informacemi o obsahu masa a tuku.
Masa logicky chceme co nejvíce. Obsah tuku se může pohybovat od 10 do 50 %, čím nižší je jeho hodnota, tím více bylo použito libového masa a naopak.

Mleté maso v malých řeznictvích: spíše vzácnost

V mnohých mleté maso neseženete. Proč? Protože pokud ho obchod ten den neprodá, musí ho dát zlikvidovat, což je pro ně ztrátové. Mlýnky však v mnohých řeznictvích nezrušili, máte možnost nechat si maso na přání namlít, i když někde za příplatek.

Zvlášť důležité je správné skladování

Mleté maso je podstatně náchylnější než maso vcelku.
Musí být samozřejmě uloženo v chladu, ideálně do 2°C. U mletého je to naprosto zásadní podmínka, jelikož maso rozmělněné na drobné kousky je mnohem choulostivější k napadení mikroorganismy.

Tak po dnešku už si vyberete na sekanou, lasagne nebo karbanátky to správné maso...

Datum: 
Pátek, 24 Červenec, 2015

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.