19. díl seriálu JAK VYBÍRAT...DOCHUCOVADLA

I mezi takovýmito dochucovadly je možné vybrat ty přijatelnější.
Nemusíte se jich úplně vzdát.

Čím se tedy při výběru jednotlivých druhů dochucovadel řídit?

Majonéza

  • Majonéze jsme se věnovali už v článku o výrobcích z vajec.
  • V tomto případě je nejdůležitější sledovat obsah nasycených mastných kyselin, podle kterých můžeme usuzovat na kvalitu použitého oleje.

Kečup

  • Správný kečup by měl obsahovat hlavně co nejvíce rajčat – minimálně 200 gramů na 100 gramů výrobku.
  • Čím je rajčat méně, tím výrobce většinou "vylepší" vzhled jinak - různými zahušťovadly nebo škroby. Pokud vidíte na obale "škrob", "modifikovaný škrob" nebo podobné položky, výrobek nechte raději v regálu obchodu.
  • Obsah přidané soli by měl být co nejnižší, okolo 1 gramu na 100 gramů výrobku.
  • V kečupu by také mělo být co nejméně přidaného cukru. Ideální hodnota přidaného cukru je kolem 20 g.

Druhy kečupů: Kečupy se standardně dělají jako jemné (sladké) nebo ostré (pálivé). Výrobky, které mají v názvu slova „prima“, „extra“ nebo „speciál“ obsahují více rajčatového podílu než standardní kečupy.

Další dilema - Ve skle nebo v plastu?
Z plastového obalu se kečup lépe dávkuje. Tradiční výrobek balený ve skle je signálem, že kečup nebude konzervovaný chemicky. Tento oobal totiž umožňuje sterilaci teplem přímo v láhvi. Navíc skrz čiré sklo odlišíme netypickou barvu výrobku. 

Kečup v plastovém obalu se ve většině případů neobejde bez chemické konzervace. Kvalita plastových obalů jde pořad dopředu, takže některé moderní plastové obaly jsou schopné i sterilace.

Bez umělých barviv? Ta se do kečupů dávat nesmí.

Hořčice

  • Kritéria pro výběr hořčice jsou stejná jako u majonéz - obsah tuku, transnenasycených mastných kyselin a sodíku.
  • Obsah přidaného cukru by neměl být vyšší než 2,5 gramů na 100 gramů.
  • Pozor na složení: Správná hořčice má obsahovat jen hořčičné semínko, vodu, ocet, trochu soli a někdy krapet cukru, případně koření.
  • Rozdíl mezi horčicí a majonézou je lae přeci jen velký - v plnotučné hořčici je přibližně 6,4 gramu tuku, zato majonéza obsahuje 76 až 80 gramů. A to je tedy pořádný rozdíl...

Malá zajímavost: Z jednoho kila hořčičného semínka můžete vyrobit až šest kilo hořčice.

Dresingy a zálivky

Při nakupování dresinků si dejte velký pozor. Většinou obsahují velké množství tuků i přídatných látek, takže si na něj raději nechte zajít chuť a vyrobte si nějaký sami. Výjimkou nejsou výrobky, které obsahují ve 100 militrech až 45 gramů tuku, což je celodenní doporučený příjem tuku při redukční dietě

Něco na závěr...

Dochucovadla určitě nepoužívejte každý den, ale občas si je dopřát můžete, čtěte ale pozorně jejich etikety.

Ještě jeden malý trik: Při servírování jídel nedávejte automaticky dochucovadla na stůl, příliš to pak láká si je dát na talíř.

Zdroje:
Vím, co jím. Video: http://nutricniordinace.cz/#overlay=node/add/articleyznejte se v dochucovadlech. http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/videa/Vyznejte-se-v-dochucovadlech__s593x7579.html
Vím, co jím. Dochucovadla: Nemusíte se jim vyhýbat, stačí vybírat! http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/vyvazena-strava/Dochucovadla:-Nemusite-se-jim-vyhybat,-staci-vybirat!__s638x7760.html

Datum: 
Pátek, 15 Květen, 2015

Autor článku

Brokešová Pavla...
Obrázek uživatele Brokešová Pavla výživový poradce