16. díl seriálu - JAK VYBÍRAT...ZELENINU

http://match.adsrvr.org/track/cmf/generic?ttd_pid=admeta-uk&ttd_tpi=1http://match.adsrvr.org/track/cmf/generic?ttd_pid=admeta-uk&ttd_tpi=1Zelenina má vysokou biologickou hodnotu a nízkou energetickou hodnotu.
Můžeme si ji cenit hlavně díky vysokému obsahu vody, pro obsah důležité vlákniny nebo jako zdroje významných vitamínů (C, provitamín A, B 1,2,6, K) a minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, železo, sodík, vápník, mangan). Zelenina dále obsahuje také bílkoviny, sacharidy (škrob, vlákninu, cukry), enzymy, barviva, kyseliny, třísloviny a další látky.

Vysokou biologickou hodnotu má zelenina pouze v čerstvém a syrovém stavu. Tepelná úprava a dlouhodobé nevhodné skladování snižují biologickou hodnotu

Denně bychom měli sníst minimálně 500 g zeleniny. Ideální proto je, pokud máme zeleninu ke každému dennímu jídlu.

Pár rad jak zeleninu vybírat

  1. Dobrá zelenina vypadá, jako byste ji právě vytáhli ze země, voní a láká Vás, abyste ji hned snědli.
  2. Plně zralá zelenina voní. Barva může klamat, dá se trošku „nahonit“ použitím vhodných chemických látek, ale nikdy už nedožene chuť a vůni. 
  3. Dbejte na sezónu. Pokud neodoláte paprice v prosinci nebo jahodám v lednu, počítejte s tím, že většinou budou mít mdlou chuť. 
  4. Kupujte raději zeleninu s natí, která nesmí být zvadlá. 
  5. Pamatujte si, že ne vždy jsou ty největší a nejhezčí kusy i chuťově nejlepší. Jejich dokonalého vzhledu se mnohdy dosahuje použitím většího množství chemických látek při pěstování. 
  6. Vždy kupujte celé plody.
  7. V žádném případě nesmí být plody poškozeny hnilobou a plísní, bez škůdců.
  8. Je-li stonek ohebný nebo jako guma, není něco v pořádku.

Jak vybírat a nakupovat konkrétní druhy zeleniny

Plodová zelenina:

Okurka – tvrdá, bez mechanického poškození nebo výrazných změn barvy. Čerstvé okurky jsou pevné a mají lesklou slupku. Pozor si dejte hlavně na konce, pokud jsou jsou měkké, je to první známka toho, že okurky nejsou čerstvé. Totéž platí i pro cuketu.

Rajčata – musí být bez hniloby nebo plísně. Nekupujeme otlučená, nedozrálá, ani přezrálá rajčata - ta jsou velmi měkká a dlouho nevydrží. Pokud máme možnost, kupujeme raději rajčata se stopkou, která vydrží déle čerstvá.

Papriky – pevná, bez poškození, bez známek plísně nebo hniloby, bez barevných skvrn.

Kořenová zelenina:

Mrkev – bez zelených skvrn, neovadlá, jednotlivé kusy by neměly být přelámané, poškozené nebo se známkami plísně. Pevné ne ohebné.

Celer – na omak musí být pevný a tvrdý.

Listová zelenina:

Zelí - hlávka by měla být pevná, beze skvrn.

Salát - čerstvý salát má pevné křupavé listy, beze skvrn a hniloby.

Cibulová zelenina:

Pórek – odstraněny mohou být pouze kořínky a konce listů. Listy musí být pevné a neovadlé.

Česnek – hlavičky nesmí být poškozené, vlhké, nesmí mít zelené výhonky. Stroužky by měly být pevné a plné. Zkontrolujeme i spodní část (u kořínků se často objevuje plíseň).

Cibule – bez známek plísně, bez začernání, tvrdá, bez zelených výhonků.

Košťálová zelenina:

Květák – musí mít pevnou a bílou hlávku bez otlaků, listy by neměly být zvadlé.

Brokolice – rozhodně si kupte pouze růžičky bez skvrn s nezažloutlými listy, poupata by neměla být otevřená.

Kde konkrétně zeleninu koupit?

Tady je opravdu těžké poradit.

Nejlepší je když si zeleninu vypěstujete sami na zahradě, ale ne každý tu možnost má.

V tom případě je vhodné kupovat zeleninu přímo od nějakého konkrétního zemědělce. V současnosti už velmi dobře fungují tzv. bedýnkové systémy, kde dostáváte od konkrétního zemědělce týdenní příděly sezónní zeleniny.

 
Datum: 
Pátek, 24 Duben, 2015

Autor článku

Brokešová Pavla...
Obrázek uživatele Brokešová Pavla výživový poradce