15. díl seriálu JAK VYBÍRAT....TĚSTOVINY

Těstoviny jsou dnes velmi oblíbeným jídlem nebo přílohou. 
Někteří lidé redukující svou váhu se jim ve strachu o narůstající hmotnost vyhýbají, protože „po těstovinách se přibírá“, pokud správně vyberete a neporušíte při jejich přípravě zásady zdravého stravování, jsou těstoviny naopak 
vítanou součástí pestrého jídelníčku.

Jak vybrat ty správné?

Pravidlem číslo jedna je – na těstovinách nešetřete.
Určitě za cenu 30 Kč/500 g jistě nekoupíte žádnou super kvalitu. Nejde přece o to, sníst jich plnou mísu. Raději si dejte menší porci kvalitních, i když dražších těstovin. Rozdíl je zásadní. Levné (z běžné pšenice) obsahují málo vlákniny a vyšší podíl rychle stravitelných škrobů. Snadno se rozvaří, mají vyšší glykemický index, a tak „podporují tvorbu tuků“ v těle, a tedy tloustnutí. Rychleji po nich také dostanete hlad.

Semolinové těstoviny jsou tou správnou volbou
Semolina je pšeničná krupice umletá ze speciálního druhu pšenice – pšenice tvrdé (Tricicum durum), která obsahuje vyšší podíl lepku, díky němuž má nižší glykemický index. Čím nižší index, tím delší máme pocit sytosti. Výhodou těchto těstovin je, že se nerozvaří. Tento druh pšenice má i vyšší výživové hodnoty.

Semolinové těstoviny také mají přirozenou žlutou barvu, proto se nemusí se proto nijak dobarvovat. Do semolinových těstovin není třeba přidávat ani vejce.

Pozor na dostatek vlákniny
Právě vláknina má sytící funkci, proto je vhodné vybrat druhy s vyšším obsahem. Energie se z nich uvolňuje postupně, takže i hladina krevního cukru je vyrovnanější a zasytí nás na delší dobu.
Na 100 gramů těstovin je ideálně kolem 4,5 až 5 gramů vlákniny. Na obalech některých výrobků však údaj o obsahu vlákniny nenajdete, dá se ale odvodit podle použité mouky. Například celozrnná žitná mouka obsahuje ve 100 gramech přibližně 22 gramů vlákniny, celozrnná pšeničná zase 12 gramů.

Další kritérium výběru – obsah soli nebo sodíku
Jelikož by se do těstovin neměla přidávat žádná další sůl, obsah sodíku by měl být co nejnižší - do 100 miligramů na 100 gramů výrobku, to je sodík, který pšenice obsahuje přirozeně.

Jaké jsou časté chyby při přípravě?

Na množství záleží
Těstoviny jsou zdrojem zejména sacharidů, které potřebujeme, abychom měli dostatek energie a fungoval nám dobře mozek. Porce pro ženy by měla mít v průměru 50 až 60 g nevařených těstovin, pro muže je to dvojnásobek.

Pozor na převaření
Těstoviny by se neměly převařovat, tím se totiž glykemický index zvýší, a tak se sníží sytivost.

Správně kombinovat
Další chybou je kombinace s nevhodnými potravinami. Například kečup místo rajčat nebo rajčatové šťávy, tavené sýry, uzeniny nebo přemíra smetany pokazí celé jídlo.

Vždy by se měly podávat se zeleninou a bílkovinou.

"Pasta mit Brokkoli und Ricotta" od "Katrin Morenz" licencováno podle CCBY2.0

Na českou klasiku špagety s kečupem a sýrem raději zapomeňte, nahraďte aspoň kečup za omáčku z čerstvých rajčat.

Tak přeji správný výběr a dobrou chuť.

Zdroje:
Vím, co jím. Video - jak vybírat těstoviny. http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/videa/Jak-vybirat-testoviny__s593x7541.html 
Vím, co jím. Jak vybírat a zdravě připravovat těstoviny? 
http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/vyvazena-strava/Jak-vybirat-a-zdrave-pripravovat-testoviny__s638x8256.html

 

Datum: 
Pátek, 17 Duben, 2015

Autor článku

Brokešová Pavla...
Obrázek uživatele Brokešová Pavla výživový poradce