Snídaňové cereálie jsou zvláštním druhem potraviny. V dnešní době jsou velmi oblíbené především díky rychlé přípravě – stačí je nasypat do misky, zalít mlékem nebo jogurtem a snídaně je hotová.
Navíc se marketingem prodejců podařilo u většiny lidí vytvořit spojení snídaňové cereálie = zdravá snídaně. Pojďme se v tomto článku podívat na to, jak je to se snídaňovými cereáliemi doopravdy.
Jaké parametry sledovat?
„Snídaňové“ cereálie mohou být příjemným zpestřením jídelníčku. Je však třeba dodržet několik zásad.
Energetická hodnota
Některé druhy snídaňových cereálií nám mohou dodat mnohem více energie, než ve skutečnosti potřebujeme. Právě proto bychom měli pečlivě číst obaly a uvědomit si, jestli kupujeme skutečně výživově hodnotnou potravinu.
Cereálie jsou vyrobené z obilnin (POZOR neznamená to, že jsou celozrnné), které jsou sami o sobě velice energeticky bohaté. Výslednou výživovou hodnotu potom doplňují i další přísady (oříšky, čokoláda, sušené ovoce a další). Cereálie tedy obsahují v průměru 1800 – 2200 kJ na 100 g.
Obsah jednoduchých cukrů
U některých výrobků může být rizikem vysoký obsah jednoduchých sacharidů = cukrů. Ten by měl být co nejnižší. Právě vysoký obsah jednoduchých sacharidů nám prozrazuje, že výrobek je příliš doslazován.
Dobrou pomůckou je se podívat na složení, kde musí být suroviny vždy seřazeny sestupně podle použitého množství a pokud je cukr uveden na jenom z předních míst, spadají takové cereálie spíše do kategorie sladkostí.
Pokud chcete znát číselnou hodnotu - obsah přidaných cukrů by měl být nižší než 28 gramů na 100 gramů výrobku.
Vysoký podíl cukrů vede k brzkým pocitům hladu a další chuti na sladké.
Obsah vlákniny
Obecně platí, že je vhodné vybrat výrobky s minimálně 5 gramy vlákniny na 100 gramů výrobku.
Obiloviny jsou ideálním zdrojem vlákniny, musí být ale celozrnné. Protože nejvíce vlákniny je skryto v povrchových vrstvách zrna. Proto vybírejte cereálie vyrobené z celozrnné mouky.
Po takovém jídle se budete cítit déle sytí.
Sodík
Všichni víme, že přesolený jídelníček nikomu neprospívá. Dlouhodobě nadměrný příjem soli zvyšuje krevní tlak a s ním i riziko infarktu, způsobuje otoky a zatěžuje ledviny. Zajímat by Vás proto měl i obsah soli, respektive sodíku. Ten by v případě cereálií neměl přesahovat 0,5 g na 100 g.
Šetřete proto kukuřičnými lupínky (cornflakes), protože v jedné porci cornflaků je ukryta denní dávka soli pro dospělého člověka.
Mastné kyseliny
Obsah nasycených mastných kyselin by měl být pod 13 % energie.
Logo Vím, co jím
Pokud se nechcete pídit po jednotlivých parametrech, můžete se řídit logem Vím, co jím. To bylo uděleno například výrobkům Cereal Fit (Bona Vita), Dobrá vláknina (Bona Vita), Dobré z ovsa (Bona Vita) .
Kolik si nasypat do misky?
Za běžnou porci považujeme 40 g cereálií. To je porce pro menší děti nebo ženy s menší fyzickou aktivitou, případně ty, kdo drží dietu. K tomu nezapomeňte přidat 150 g polotučného mléčného výrobku a 50 g ovoce. Muži a dospívající děti si mohou dopřát 2 porce snídaňových cereálií (80 g) a k tomu asi 200–250 g polotučného mléčného výrobku.
Zdroje:
Vím, co jím. Jak vybrat opravdu zdravé cereálie? http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/vyvazena-strava/Jak-vybrat-opravdu-zdrave-cerealie__s638x8259.html
Vím, co jím. Video - Jak vybírat cereálie. http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/videa/Jak-vybirat-cerealie__s593x7771.html