11. díl seriálu - JAK VYBÍRAT...VEJCE A VÝROBKY Z NICH - pokračování

Majonéza

- je hustá tučná omáčka vzniklá emulgací oleje a vaječného žloutku.
Pokud obsahují kvalitní oleje a vejce, lze ji, pokud se bez ní nedokážete obejítlaugh, občas do jídelníčku zařadit, co ale hraje největší roli je její množství.
Dále je lepší vybrat si odlehčenou verzi.

A co porce? 1 porce je jedna polévková lžíce.

Na co koukat dál při výběru? Obsah nasycených mastných kyselin by měl být maximálně 30 % z celkového obsahu všech tuků.

Pokud si koupíte majonézu v obchodě nemusíte mít obavy ze salmonelové nákazy, jelikož se používají vejce, která jsou tepelně ošetřená.

Šmakoun (Smacker, Shmaky)

Je výrobek z vaječných bílků. Připravuje se tepelnou úpravou vaječných bílku speciálními technologiemi.
Vzhledem se podobá vařenému drůbežímu masu.
Je zdrojem kvalitních bílkovin, které jsou dobře stravitelné.
Benefitem u šmakouna je, že neobsahuje tuk ani cholesterol,minimum sacharidů a nízkou nutriční hodnotu. Dále má nízký glykemický index, takže nerozkolísá hladinu krevního cukru.

V jaké podobě se Šmakoun prodává?

Šmakouna můžeme pořídit v různých variantách. Základem je šmakoun s přírodním aroma, který má neutrální chuť i vůni. Existují také plátky ochucené nebo uzené. Najít můžete ale i karbanátky nebo burgr.
Můžeme ho konzumovat za studena i za tepla. Lze ho vařit, dusit, zapékat, restovat i jinak upravovat.
V běžných pokrmech dokáže nahradit jejich kalorickou složku a vytvořit tak méně energeticky vydatné jídlo.

 

V rámci pestrosti v jídelníčku lze i šmakouna občas zařadit. Ale určitě jím nenahrazujte veškeré bílkoviny ve svém jídelníčku. Je to na Vaší volbě.

 

Autor článku

Brokešová Pavla...
Obrázek uživatele Brokešová Pavla výživový poradce