10. díl seriálu ŽIVINY... VITAMÍNY ROZPUSTNÉ V TUCÍCH

Tak dnes se vrhneme na představení vitamínu rozpustných v tucích. Jinak je také označujeme jako lipofilní.
Patří mezi ně vitamín A (a provitamin A beta-karoten), dále vitamín D, E a K.

Stejně jako u dalších vitamínů je jejich příjem nutný pro správné fungování organizmu – podílejí se na metabolizmu bílkovin, tuků a sacharidů a přispívají k odolnosti vůči nemocem.
Z těchto vitaminů si dokáže naše tělo vytvořit z malé části pouze vitamíny D a K, ostatní získáme pouze ze stravy, ale není nutné je přijímat denně.

Tato skupina vitaminů se v tucích nejen rozpouští, ale může se v nich také ukládat (tzn. i v tělesném tuku) a jejich nadbytek se z těla vylučuje hůře, než je tomu u vitaminů, proto je možné se jimi předávkovat a mohou vznikat různé otravy a v horších případech mohou mít za následek i velmi vážné zdravotní komplikace.

Zajímavé je také, že většina z této skupiny vitamínů v potravinách zůstává i po jejich uvedení do varu.

Jednotlivé zástupce si představíme v přehledných infografikách. 


Zdroje: 
Kunová V. Zdravá výživa. Grada. 2004
Víš, co jíš.cz/teens. Vitamíny. http://www.viscojis.cz/teens/index.php?option=com_content&view=article&id=93:87&catid=56&Itemid=106

Štítky: 
Datum: 
Úterý, 7 Červenec, 2015

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.