Potraviny se špatnou pověstí, které si zaslouží druhou šanci

Existují potraviny, které mají „špatnou pověst“ a dlouhou dobu nám bylo do hlav vtloukáno, že jsou to ty nejhorší. Že jedině ty můžeme vinit za své kilogramy navíc.

A které to jsou? Co třeba máslo, vejce, pečivo nebo brambory. Slyšeli jste určitě mnoho o tom, jak nám škodí.

Myslím, ale že to tak hrozné není a měli bychom jim „dát druhou šanci“. Co Vy na to?

Máslo - "zlý živočišný tuk"

Určitě není máslo třeba úplně zatracovat.
Záleží jen na Vás jestli se rozhodnete pro rostlinné tuky – margarín nebo živočišné – máslo.

Ikdyž je máslo zdrojem cholesterolu, pokud ho používáte jen střídmě, není pro zdraví nějak nebezpečné, jak je to kolikrát uváděno. Obsahuje vitamíny rozpustné v tucích i některé minerální látky. Navíc výrobek s názvem „máslo“ smí obsahovat jen mléčné přísady a vodu, ne žádná aditiva.

Vejce a strašák cholesterol

Vejce byla dlouhou dobu zatracována pro svůj vysoký obsah cholesterolu, který může zvyšovat riziko srdečních onemocnění, ale je to trošku jinak...

„Díky svému složení a odborným studiím byla image vajec vylepšena a ukazuje se totiž, že ve většině případů mají na zvýšené hladině cholesterolu v krvi, a tím i na zvýšeném riziku nemocí srdce a cév minimální vliv.“ (Tisková zpráva: Vejce – jíst či nejíst?)

„Další vývoj vědy v této oblasti vedl k poznání, že samotný cholesterol v potravě u většiny z nás nezvyšuje cholesterol v krvi; to způsobují převážně nasycené mastné kyseliny obsažené v živočišných tucích, které cholesterol často doprovází, uvádí MUDr. Jan Piťha, CSc., z Fóra zdravé výživy.

„Vejce jsou jako součást jídelníčku ceněna zejména díky obsahu plnohodnotných bílkovin (tedy bílkovin s optimálním zastoupením jednotlivých aminokyselin) a tuků tvořených velkým procentem nenasycenými mastnými kyselinami a fosfolipidy, za zmínku stojí i obsah vitaminů a dobře využitelného železa,“ uvádí prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., členka Fóra zdravé výživy.

Podle pana doktora Piťhy: „Vejce jsou nepochybně zdrojem řady cenných živin; jejich vysoký obsah cholesterolu pro většinu z nás není nebezpečný a rozumná (tím myslíme v průměru jedno vejce denně) konzumace kvalitních vajec pro nás neznamená závažná zdravotní rizika.

Brambory - postrach "dietáře"

Především takzvaní „dietáři“, kteří sbírají informace z různých článků na internetu, se bramborám vyhýbají "jak čert kříži". A jejich důvod je snadný: „Po bramborách se přece tloustne.“ To je ale pravda jen napůl, záleží totiž na snědeném množství a na jejich úpravě.

Pokud si pochutnáváte na zapečených bramborách se smetanou nebo hranolcích z fritézy, je dost možné, že po nich ztloustnete, ale pokud je uvaříte ve slupce ve vodě nebo nejlépe v páře a sníte jich rozumné množství, nejsou pro Vás určitě váhovým strašákem.  

Naopak pokud vynecháte přílohy, které obsahují zdroje složených sacharidů, nebude to pro Vás vůbec dobré – nebudete mít dostatek energie pro své snažení a budete mít rychleji hlad.

Viník číslo 1 - Pečivo

V posledních letech je dietním "hitem" vyhýbat se všemu pečivu. Z tloustnutí ale nemůžeme vinit jen jednu potravinu. Vždy tloustneme, pokud přijímáme ve stravě více energie, než vydáváme, nemůže za to jen jedna věc.

Podle Mgr. Tamary Starnovské, také členky Fóra zdravé výživy: „Pečivo má v jídelníčku své místo, důležitý je však jeho výběr a v neposlední řadě i konzumované množství.“ 

„Stejně jako ve všem platí pravidlo umírněnosti, není tedy správné, aby pečivo bylo dominantní složkou jídelníčku. Správná v

olba při nákupu má dvě pravidla – vybíráme podle složení a preferujeme menší velikost,“ dodává Mgr. Starnovská. 

Pečivo je totiž pro nás podstatným zdrojem sacharidů, takže potažmo i energie. Takže je i nadále nedílnou součástí našeho stravování. Je ale vhodné vybírat to celozrnné a střídat druhy.

V materiálu: "Pečivo v našem jídelníčku" najdete i Desatero konzumace pečiva:

  • věřte, že přiměřené množství pečiva je vhodnou součástí každodenního jídelníčku
  • nezapomínejte, že pro každého z nás je vhodná jiná kombinace pečiva
  • střídejte druhy a nezaměřujte se jen na jeden
  • zkoumejte složení chleba a pečiva
  • vybírejte si malé pečivo
  • pečivo nejezte samotné, ale vždy v kombinaci se zdroji bílkovin
  • při fyzicky náročnějších aktivitách si můžete přidat i sladké druhy pečiva
  • preferujte žitné či žitno-pšeničné pečivo
  • preferujte pečivo bez soli na povrchu
  • pokud zvolíte sladké pečivo, snězte ho v první polovině dne (nebo před plánovanou fyzickou aktivitou)

Tak co dáte těmto potravinám druhou šanci? Napište nám o tom do komentářů.
Vždy záleží na množství, nemusíme se ničeho vzdávat do konce života.

Zdroje:
Fórum zdravé výživy. Tisková zpráva: Vejce - jíst či nejíst. http://www.fzv.cz/vejce-jist-ci-nejist/
Fórum zdravé výživy. TM Vejce a cholesterol. http://www.fzv.cz/vejce-jist-ci-nejist/
Fórum zdravé výživy. TM Mýty o vejcích. http://www.fzv.cz/vejce-jist-ci-nejist/
Fórum zdravé výživy. Tisková zpráva: Zabijácké pečivo. http://www.fzv.cz/zabijacke-pecivo/
Fórum zdravé výživy. Pečivo v našem jídelníčku. http://www.fzv.cz/zabijacke-pecivo/
Fórum zdravé výživy. Mýty o chlebu a pečivu. http://www.fzv.cz/zabijacke-pecivo/

 

Štítky: 
Datum: 
Středa, 29 Červenec, 2015

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.