Polévka je grunt

Polévka je grunt, říkávaly naše babičky. Polévka nesměla na stole chybět.
I dnes by měla být součástí zdravého a vyváženého jídelníčku, ať už je zeleninová, luštěninová či s masem. A navíc v zimním období dobře zahřeje. Velkou výhodou polévek je rychlá a snadná příprava.
Jak ji ale vhodně připravovat a jaké druhy vybírat raději?

Záleží na druhu polévky?

Určitě. Některé polévky se mohou podle energetické hodnoty směle rovnat jídlu. Polévky je možné při hubnutí jen doporučit. Je ale pochopitelně rozdíl mezi takovou česnečkou a gulášovkou...

Pro srovnání:
Kuřecí maso 100 g + brambory vařené ve slupce 150 g = 854 kJ
Dršťková polévka (1 porce, 2 menší naběračky = 250 ml) = 1271 kJ
Gulášová polévka (250 ml) = 701 kJ
Kulajda (250 ml) = 974 kJ
Fazolová (250 ml) = 1310 kJ
Kuřecí vývar s nudlemi a masem (250 ml) = 1248 kJ

Proč polévky ano?

Některé polévky obsahují spoustu zeleniny různých druhů, a tedy jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek a vitamínů. Prostřednictvím polévek lépe zařadíme do jídelníčku i luštěniny. Navíc nám polévky, zejména v zimě, kdy nebývá pocit žízně výrazný, pomáhají s dodržováním pitného režimu.

Nahradí i hlavní jídlo, ale...

Jako předkrm se lépe hodí vývary. Polévka může být ale i skvělým hlavním jídlem, například večeří.
Nedosáhneme toho však pouze polévkami čistě zeleninovými. V takovém případě je třeba přidat i zdroj bílkovin jako je třeba libové maso, vejce nebo sýr.

Při hubnutí

Lidé s nadváhou, kteří drží redukční dietu, aby zhubly, by polévku k obědu jako předkrm jíst neměli a to hlavně ty hutné, zahušťované.
Vhodný je jedině vývar ze zeleniny nebo libového masa. Vývarem s kousky zeleniny zaplníte žaludek a už nebudete mít takové nutkání sníst velké množství hlavního jídla. Nebudete mít také tak rychle hlad.
Výhodou polévek je i jejich nižší glykemický index, i proto se při hubnutí doporučují. Například čočková polévka má energetickou hodnotu 270 kilojoulů a glykemický index velmi nízký. To znamená, že téměř nezpůsobuje výkyvy cukru v krvi, a vy po ní tak rychle hlad nedostanete.

Co ve vývaru nechat

Jste-li zdraví, nechte ve vývaru po uvaření všechny přísady, tedy zeleninu, maso i zavářku. Zdravý člověk je schopen dobře strávit jak bílkovinu, tak i vlákninu a sacharidy. Pokud ale ležíte s virózou, konzumujte pouze čistý přecezený vývar bez masa i zeleniny, abyste zbytečně nezatěžovali metabolismus rozkládáním potravy.

Tuk není na škodu, naopak

U tučnějšího masa je třeba trochu tuku z povrchu polévky odebrat. To se dá udělat tak, že vývar necháte vychladit a ztuhlý tuk na povrchu pak seberete lžící. Všechen tuk ale neodstraňujte kvůli vitamínům rozpustným v tucích.

"Pytlíkové" polévky

Jelikož většina těchto „polévek“ je spíš chemickou směsí pokuste se jim vyhýbat. Uvařit jednoduchou polévku trvá většinou stejně dlouho a máte jistotu, co obsahuje.

Smetanové jsou energeticky vydatné

Smetana polévce přidá zhruba třikrát více energie, než by obsahovala bez ní. Možností, jak snížit energetickou hodnotu krémových polévek, je vyměnit tučnou smetanu za méně tučnou verzi.

Méně nudlí

Doporučit nelze klasické vlasové nudle z bílé mouky. Když do dietního hovězího vývaru zavaříte třetinu balení nudlí, které má 250 g, obohatíte ji o více než 1000 kilojoulů.

Klasické české polévky občas

Česká polévková klasika již ovšem představuje vydatné, masité polévky. Zde je třeba opravdu zvažovat, kdy a jakou polévku si dáte. Navíc je potom třeba upravit množství dalšího jídla.

A co zahušťování?

Zde platí jako pro všechno pravidlo: všeho s mírou. Troška jíšky nevadí, ale je třeba šetřit v ní s tukem.
Zahušťovat ale nemusíme jen jíškou. Výborné jsou nudle, vločky, kuskus nebo třeba i nastrouhaný brambor nebo rozvařená zelenina. Do polévek můžete také přidávat malé množství těstovin, jáhly, pohanku (k dostání jsou i instantní pohankové nebo jáhlové vločky) nebo rýži. Stačí i na sucho opražená mouka.
Pokud použijete jíšku není vhodné potom přikusovat pečivo.

Náš tip:  

Přebytečný vývar naplňte do plastových krabiček a zamrazte, budete tak mít vývar rychle po ruce a nebudete muset sahat po bujónových kostkách, které nejsou moc vhodné – více i tomto v zítřejším článku.
 

Zdroje:
Vím, co jím. Polévka – prohřeje a pomůže hubnout. http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/tipy-zdrave-vyzivy/P...

Štítky: 

Autor článku

Brokešová Pavla...
Obrázek uživatele Brokešová Pavla výživový poradce