Chřestová sezóna je v plném proudu – trvá od konce dubna až do půlky června.
Proč ho ochutnat?
Chřest je nízkokalorickou potravinou a má i mnoho blahodárných účinků na organismus.
Tento druh zeleniny je bohatým zdrojem vitamínu A, B1, B2, C a E. Na vitamíny je bohatší chřest zelený. Z minerálních látek je to draslík, fosfor, hořčík a železo.
Právě vysoký obsah draslíku přispívá k pročištění organismu, proti zvyšování krevního tlaku ale i k hubnutí.
Má i vysoký obsah vlákniny a kyseliny listové.
Typickou chuť a vůni chřestu dodávají éterické oleje a kyselina asparaginová, která je důležitá pro metabolismus bílkovin.
Chřest je ideální i pro redukční diety, navíc je velmi dobře stravitelný.
Ze zdravotního hlediska má chřest hned několik pozitiv. Při problémech s močovými cestami a ledvinami je jednou z hlavních volně dostupných potravin, která dokáže napravit nepříznivý stav.
Navíc podporuje detoxikaci těla – pomáhá čištění krve, podporuje činnost ledvin a vylučování škodlivých látek ven z těla.
Naopak není vhodný pro lidi trpící dnou, protože má vysoký obsah purinů, které zvyšují hladinu kyseliny močové.
Zajímavost:
V některých knihách se můžete dočíst, že právě tato zelenina podporuje sexuální apetit a působí jako zaručené afrodiziakum pro muže i ženy.
Na jakých druzích si můžete pochutnat?
V obchodech najdeme tři chřestové variace, které se liší barvou i chutí – bílý, zelený a fialový.
Zelený chřest je svěží a křehký, bílý se vyznačuje jemnou chutí a fialový je lehce nahořklý.
Jak poznat ten nejlepší?
- Jedním znakem čerstvosti chřestu je vytékající tekutina z řezu, pokud na něj zatlačíme nehtem. Je to důkaz, že chřest byl sklízen v den nákupu.
- Špičky čerstvého bílého chřestu musí být pevně uzavřené.
- Čerstvý chřest poznáte i tak, že nejde ohnout, místo toho se zlomí, stonek není „gumový“.
- Dál byste se měli zaměřit na jeho řez, protože právě tam může začít plesnivět, hlavně pokud byl déle skladován.
Jak ho čerstvý chvilku?
Skladujte ho maximálně tři dny, a to ve spodní části lednice zabalený v lehce namočené utěrce.
Pro dlouhodobější uskladnění chřest oloupeme, krátce spaříme ve vroucí vodě a vychlazený uložíme do mrazáku.
A jak na přípravu? …“Je to strááášně složité ."
Stonky důkladně opereme a od hlavičky směrem dolů velmi tence oloupeme. Bílý chřest se loupe celý (kromě špiček). U zeleného a fialového odřezáváme pouze zdřevnatělý konec a podle potřeby loupeme dolní část. Hlavičky neloupeme, ty používáme celé, vytvoří hezkou ozdobu.
Odříznutý dřevnatý konec a slupky můžeme použít na polévku.
Zelený a fialový chřest se vaří kratší dobu než bílý (zelený a fialový 10 – 15 minut, bílý kolem 20 minut).
Po vyjmutí z vody ho zchlaďte ve studené vodě nebo v míse s ledem. Tak udržíte jeho krásně svěží barvu.
Nejčastěji se se tkáte s chřestem s holandskou omáčkou nebo politým máslem s opečenou strouhankou a nebo polévkou. Variant je ale mnoho.