Chřestová sezóna je v plném proudu, tak ochutnejte

Chřestová sezóna je v plném proudu – trvá od konce dubna až do půlky června.

Proč ho ochutnat?

Chřest je nízkokalorickou potravinou a má i mnoho blahodárných účinků na organismus.

Tento druh zeleniny je bohatým zdrojem vitamínu A, B1, B2, C a E. Na vitamíny je bohatší chřest zelený. Z minerálních látek je to draslík, fosfor, hořčík a železo.
Právě vysoký obsah draslíku přispívá k pročištění organismu, proti zvyšování krevního tlaku ale i k hubnutí. 
Má i vysoký obsah vlákniny a kyseliny listové.

Typickou chuť a vůni chřestu dodávají éterické oleje a kyselina asparaginová, která je důležitá pro metabolismus bílkovin.

Chřest je ideální i pro redukční diety, navíc je velmi dobře stravitelný.

Ze zdravotního hlediska má chřest hned několik pozitiv. Při problémech s močovými cestami a ledvinami je jednou z hlavních volně dostupných potravin, která dokáže napravit nepříznivý stav.
Navíc podporuje detoxikaci těla – pomáhá čištění krve, podporuje činnost ledvin a vylučování škodlivých látek ven z těla. 

Naopak není vhodný pro lidi trpící dnou, protože má vysoký obsah purinů, které zvyšují hladinu kyseliny močové.

Zajímavost:
V některých knihách se můžete dočíst, že právě tato zelenina podporuje sexuální apetit a působí jako zaručené afrodiziakum pro muže i ženy. 

Na jakých druzích si můžete pochutnat?

V obchodech najdeme tři chřestové variace, které se liší barvou i chutí – bílý, zelený a fialový.

Zelený chřest je svěží a křehký, bílý se vyznačuje jemnou chutí a fialový je lehce nahořklý.  

Jak poznat ten nejlepší?

  • Jedním znakem čerstvosti chřestu je vytékající tekutina z řezu, pokud na něj zatlačíme nehtem. Je to důkaz, že chřest byl sklízen v den nákupu.
  • Špičky čerstvého bílého chřestu musí být pevně uzavřené.
  • Čerstvý chřest poznáte i tak, že nejde ohnout, místo toho se zlomí, stonek není „gumový“.
  • Dál byste se měli zaměřit na jeho řez, protože právě tam může začít plesnivět, hlavně pokud byl déle skladován.

Jak ho čerstvý chvilku?

Skladujte ho maximálně tři dny, a to ve spodní části lednice zabalený v lehce namočené utěrce.

Pro dlouhodobější uskladnění chřest oloupeme, krátce spaříme ve vroucí vodě a vychlazený uložíme do mrazáku.

A jak na přípravu? …“Je to strááášně složité smiley."

Stonky důkladně opereme a od hlavičky směrem dolů velmi tence oloupeme. Bílý chřest se loupe celý (kromě špiček). U zeleného a fialového odřezáváme pouze zdřevnatělý konec a podle potřeby loupeme dolní část. Hlavičky neloupeme, ty používáme celé, vytvoří hezkou ozdobu.

Odříznutý dřevnatý konec a slupky můžeme použít na polévku.

Zelený a fialový chřest se vaří kratší dobu než bílý (zelený a fialový 10 – 15 minut, bílý kolem 20 minut).

Po vyjmutí z vody ho zchlaďte ve studené vodě nebo v míse s ledem. Tak udržíte jeho krásně svěží barvu.

Nejčastěji se se tkáte s chřestem s holandskou omáčkou nebo politým máslem s opečenou strouhankou a nebo polévkou. Variant je ale mnoho.

 

 

 

 

 

 

Štítky: 
Datum: 
Středa, 20 Květen, 2015

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická
Obrázek uživatele Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.