Mák, zapomenutá živinová bomba

Málokdo ví, že právě mák má výborné nutriční vlastnosti a že jeho zařazení do našeho jídelníčku nám může přinést mnohá pozitiva. O čem je tedy řeč?

Co z něj dělá vitamínovou bombu?

Maková semena jsou především významným zdrojem vápníku, kterého obsahují dokonce daleko více nežli mléko nebo sýry. Z máku je ale hůř vstřebatelný. Nevěšte ale hlavu i tak je výborným zdrojem. Semena obsahují přibližně 1400 mg vápníku na 100 g. Proto pomáhají při udržování zdraví našich kostí a zubů, předcházet osteoporóze i zubnímu kazu.

Mák je velmi výživný, obsahuje kolem 50 % rostlinných olejů a bílkoviny. Další tělu prospěšné látky obsažené v těchto drobných černých kuličkách jsou hořčík, fosfor, draslík a vitamín E (velmi hodnotný antioxidant).

Jako u většiny olejnatých semen, je složení tuku zdraví prospěšné. Makový olej, který je díky obsaženým omega-3 a omega-6 mastným kyselinám nutričně podobný například velmi hodnotnému konopnému, či lněnému oleji a je vhodný jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Makový olej a jeho uklidňující vůně dokonce pomáhají při stresu a depresích, nebo jsou využívány při problémech s nespavostí.

Zanedbatelný není ani vysoký obsah vlákniny.

Pozitivně působí také na svalovou a nervovou soustavu, kde napomáhají například ke zlepšení naší paměti.

Není mák jako mák

Na rozdíl od červeně kvetoucího máku vlčího má mák setý (ten co můžeme koupit běžně v obchodě) bílé květy s tmavým středem.

Mák se pěstuje na potravinářské i farmaceutické účely. Česká republika je jedním z nejdůležitějších producentů toho potravinářského.

Makové pochoutky

Před konzumací je dobré tato semínka pomlet, lépe se tak využijí obsažené látky.
Tady ale pozor: kvůli vysokému obsahu tuku mák lehce žlukne, proto si ho do zásoby nemelte.  

Mák tvoří základní surovinu tradiční české kuchyně - makové buchty, koláče, záviny, makové housky, makovník, ale třeba i maková bábovka, to jsou tradiční jídla našich babiček a prababiček.

Malá zajímavost: S pěstováním to není tak jednoduché

Pěstování máku je i v České republice přísně kontrolováno, mák totiž obsahuje značné množství alkaloidů jako je morfin, kodein, narkotin či papaverin, takže je vyhledávanou surovinou pro výrobu opia (z nezralých makovic), které je zneužíváno k výrobě drog, například heroinu.

V některých zemích je dokonce pěstování a distribuce úplně zakázáno.

Co na závěr? Mák jako součást zdravého životního stylu

Mák nám pomáhá předcházet mnoha problémům a civilizačním chorobám a navíc výborně chutná, tak ho nezapoměňte do svého jídelníčku občas zařadit. 
Sami si vzpomeňte, kdy jste naposledy měli babiččin makový závin, nudle s mákem nebo třeba škubánky?

Zdroje:
Vím, co jím. Makový koláč pro zdravé kostiím, co jím. Makový koláč pro zdravé kosti. http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/tipy-zdrave-vyzivy/Makovy-kolac-pro-zdrave-kosti__s639x8371.html
Vím, co jím. Zocelit kosti pomůže mák! http://www.vimcojim.cz/cs/spotrebitel/zdrava-vyziva/tipy-zdrave-vyzivy/Zocelit-kosti-pomuze-mak!__s639x9168.html

 

Datum: 
Pátek, 18 Září, 2015

Autor článku

Mgr. Martina Vrbická

Na tomto webu tvořím jídelníčky, články a diskuze a jsem tu pro Váspomoci Vám se zdravým jídelníčkem, a pro Vaše dotazy a podporu v nesnázích.

Ve své práci a při tvoření jídelníčků kladu hlavní důraz na používání běžně dostupných potravin, ne nějakých výživových doplňků.